Gå til sideinnhold
Hjem / Sparing / Informasjon om handel med kryptovaluta

Handel med kryptovaluta

Det er knyttet stor risiko til handel med kryptovaluta, og myndighetene advarer mot investering i dette. Selv om handel med kryptovaluta (virtuell valuta) i utgangspunktet er lovlig.

Spareskillingsbanken har etablert følgende regler når det gjelder overføring av verdier i virtuell valuta til konto i banken:

 • Kunden må legge frem komplett dokumentasjon på alle transaksjoner fra kryptovaluta først ble kjøpt til den blir satt inn som norske kroner på konto i Spareskillingsbanken.
 • Selv om pengene har vært innom andre kontoer i andre banken så skal vi ha en full oversikt over dette samt hvem som eier disse kontoene.
 • Dersom handelen ble gjennomført via konto i annen bank, må kunden dokumentere hvordan pengene som ble brukt til handelen er opptjent.
 • Transaksjonene må ha gått gjennom en kryptobørs som er rapporteringspliktig til norsk regulatorisk myndighet for at vi skal vurdere dokumentasjonen som mottas. Liste over slike børser finnes på Finanstilsynets hjemmesider. Velg konsensjonstype «vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta».
 • Kunden må dokumentere at formue og eventuell gevinst er rapportert til skattemyndighetene.
 • Dokumentasjonen skal godkjennes av banken.

Ikke uten risiko

Kunder kan uten og vite det bli involvert i hvitvaskingsoperasjoner som er satt i gang av kriminelle aktører. Risikoen knytter seg også til både verdiutvikling, og at kriminelle miljøer og useriøse aktører utnytter etterspørselen til å svindle intetanende kunder. Store kurssvingninger øker risikoen for å bli svindlet og miste hele investeringen.

Lite regulert

Kryptovaluta er lite regulert. I påvente av tydeligere veiledning fra norske myndigheter, har de fleste norske banker etablert strenge regler for håndtering av transaksjoner og verdier fra kryptohandel. Dokumentasjon blir vurdert og eventuelt godkjent av banken.

Aktuelle kryptobørser

På Finanstilsynets nettsted finner du en liste over kryptobørser som er rapporteringspliktige til norsk regulatorisk myndighet. Åpne lenken under og velg konsesjonstype «Vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta» og trykk «lag rapport».

Aktuelle kryptobørser (åpnes i nytt vindu) 

Pålagt å gjennomføre undersøkelser

Når kunder skal overføre penger som stammer fra kryptoaktiva er banken pålagt å gjennomføre undersøkelser og finne ut hvor midlene stammer fra. Myndighetene har definert hvitvaskingsrisikoen ved handel i kryptovaluta som stor, noe som pålegger banken å gjennomføre grundige undersøkelser.

Finn en godkjent aktør

Det har vært mye svindel knyttet til kryptovaluta. Derfor er det viktig at du benytter en godkjent handelsplattform/kryptobørs som motpart. Har du først utført en betaling til useriøse aktører / kriminelle miljøer er pengene stort sett tapt.

All handel med kryptovaluta skjer på eget ansvar

Skal du realisere verdier

Dersom du ønsker å realiserer verdier fra krypto-/virtuell valuta gjennom ditt kundeforhold i Spareskillingsbanken, er det lurt å være forberedt på at vi stiller spørsmål ved midlers opprinnelse og atdu har god dokumentasjon på beløpet du har investert.

Ved manglende dokumentasjon

Dersom dokumentasjon manger/regler ikke overholdes, kan du som kunde risikere at midlene blir frosset frem til vi har mottatt tilstrekkelig dokumentasjon og denne er godkjent.

Midlene kan i enkelte tilfeller bli returnert

Vi avviser innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/-vekslere

Alle innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/-vekslere vil bli avvist. Dette inkluderer blant annet Coinbase, Binance, Kraken og eToro.

Oppdater informasjon i nett-/mobilbank

Det er smart å oppdatere informasjon om handel med krypto-/virtuell valuta i nettbanken.

Slik gjør du det:

 • Logg deg inn i nettbanken
 • Velg «Meny»
 • Velg «Innstillinger»
 • Velg «Sikkerhet»
 • Velg «Bruk av banken»
 • Beskriv dine handler i kommentarfeltet som omhandler «krypto-/virtuell valuta»

Finanstilsynets advarsel

«Finanstilsynet har tidligere advart mot risikoen knyttet til virtuell valuta. De europeiske finanstilsynsmyndighetene har nylig publisert en ny felles uttalelse der de minner forbrukere om den høye risikoen knyttet til virtuell valuta eller finansielle instrumenter eksponert mot slike valutaer. Finanstilsynet slutter seg til denne advarselen». Les mer

svein-rune_nett

Vi hjelper deg gjerne