Gå til sideinnhold
Hjem / Sparing / Informasjon om handel med kryptovaluta

Handel med kryptovaluta

Det er knyttet stor risiko til handel med kryptovaluta, og myndighetene advarer mot investering i dette. Selv om handel med kryptovaluta (virtuell valuta) i utgangspunktet er lovlig.

Ikke uten risiko

Kunder kan uten og vite det bli involvert i hvitvaskingsoperasjoner som er satt i gang av kriminelle aktører. Risikoen knytter seg også til både verdiutvikling, og at kriminelle miljøer og useriøse aktører utnytter etterspørselen til å svindle intetanende kunder. Store kurssvingninger øker risikoen for å bli svindlet og miste hele investeringen.

Lite regulert

Kryptovaluta er lite regulert. I påvente av tydeligere veiledning fra norske myndigheter, har de fleste norske banker etablert strenge regler for håndtering av transaksjoner og verdier fra kryptohandel. Dokumentasjon blir vurdert og eventuelt godkjent av banken.

Aktuelle kryptobørser

På Finanstilsynets nettsted finner du en liste over kryptobørser som er rapporteringspliktige til norsk regulatorisk myndighet. Åpne lenken under og velg konsesjonstype «Vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta» og trykk «lag rapport».

Aktuelle kryptobørser (åpnes i nytt vindu) 

Pålagt å gjennomføre undersøkelser

Når kunder skal overføre penger som stammer fra kryptoaktiva er banken pålagt å gjennomføre undersøkelser og finne ut hvor midlene stammer fra. Myndighetene har definert hvitvaskingsrisikoen ved handel i kryptovaluta som stor, noe som pålegger banken å gjennomføre grundige undersøkelser.

Finn en godkjent aktør

Det har vært mye svindel knyttet til kryptovaluta. Derfor er det viktig at du benytter en godkjent handelsplattform/kryptobørs som motpart. Har du først utført en betaling til useriøse aktører / kriminelle miljøer er pengene stort sett tapt.

All handel med kryptovaluta skjer på eget ansvar

Skal du realisere verdier

Dersom du ønsker å realiserer verdier fra krypto-/virtuell valuta gjennom ditt kundeforhold i Spareskillingsbanken, er det lurt å være forberedt på at vi stiller spørsmål ved midlers opprinnelse og atdu har god dokumentasjon på beløpet du har investert.

Regler ved handel av krypto-/virtuell valuta

Det stilles strenge krav til dokumentasjon ved realisering av verdier fra kryptohandel og til konto hos oss i Spareskillingsbanken. Det er veldig viktig at du har god dokumentasjon tilgjengelig. Dette er våre dokumentasjonskrav:

 • Du må ha en komplett dokumentasjon for alle transaksjoner. på alle handelsplattformer som er brukt, fra kjøpsdato til gevinsten ble satt inn på konto hos oss.
 • Du må også ha dokumentasjon på hvordan pengene som ble brukt til kryptohandel er opptjent (midlenes opprinnelse)
 • Ved utbetaling fra utenlandske kryptobørser må transaksjonen ha gått gjennom en kryptobørs som er rapporteringspliktig til norsk regulatorisk myndighet for at vi skal vurdere dokumentasjonen som mottas.
 • Du må dokumentere at formue og evt gevinst er rapportert til skattemyndighetene. På Skatteetatens side får du vite hvordan du skal fastsette verdien, rapportere og dokumentere gevinst, tap, utbytte og formue. 
 • All dokumentasjon må godkjennes av banken.

Ved manglende dokumentasjon

Dersom dokumentasjon manger/regler ikke overholdes, kan du som kunde risikere at midlene blir frosset frem til vi har mottatt tilstrekkelig dokumentasjon og denne er godkjent.

Midlene kan i enkelte tilfeller bli returnert

Vi avviser innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/-vekslere

Alle innbetalinger fra utenlandske kryptobørser/-vekslere vil bli avvist. Dette inkluderer blant annet Coinbase, Binance, Kraken og eToro.

Oppdater informasjon i nett-/mobilbank

Det er smart å oppdatere informasjon om handel med krypto-/virtuell valuta i nettbanken.

Slik gjør du det:

 • Logg deg inn i nettbanken
 • Velg «Meny»
 • Velg «Innstillinger»
 • Velg «Sikkerhet»
 • Velg «Bruk av banken»
 • Beskriv dine handler i kommentarfeltet som omhandler «krypto-/virtuell valuta»

Finanstilsynets advarsel

«Finanstilsynet har tidligere advart mot risikoen knyttet til virtuell valuta. De europeiske finanstilsynsmyndighetene har nylig publisert en ny felles uttalelse der de minner forbrukere om den høye risikoen knyttet til virtuell valuta eller finansielle instrumenter eksponert mot slike valutaer. Finanstilsynet slutter seg til denne advarselen». Les mer

svein-rune_nett

Vi hjelper deg gjerne