Gå til sideinnhold

Boliglån

Boliglån

Boliglån tilpasset ditt behov

Vi ønsker å være en god samarbeidspartner som skaper trygghet rundt låneprosessen

Sammen finner vi løsninger for boliglån som er tilpasset akkurat ditt behov og din økonomi. Søk om boliglån digitalt, eller ta kontakt med oss for en prat.

Boliglån

Boliglån med flytende rente for deg over 34 år

Boliglån UNG

For deg mellom 18 og 34 år tilbyr vi bankens beste rente

Grønt boliglån

For boliger som har energiklasse A eller B

Fleksilån

Fleksilån er for deg som har god sikkerhetsmargin i boligen

Boliglånskalkulator

Prøv vår boliglånskalkulator og se hva lånet vil koste deg

Prislister

Her finner du oversikt over alle våre priser på boliglån

Hvor mye kan jeg låne?

For å kunne søke om boliglån må du ha minimum 15 % egenkapital, men med ekstra sikkerhet kan du søke om inntil 100 % belåning.


Maksimalt kan du låne opptil fem ganger egen inntekt før skatt. Her finner du en prisliste over våre lån.

Mellomfinansiering

Trenger du finanisering til kjøp av ny bolig før du selger den gamle? Søk om mellomfinansiering

Refinansiering av boliglån

Refinansiering betyr at en gjør endringer på eksisterende lån. Eksempler kan være å øke lånet, samle flere lån til ett eller at du flyttet lånet fra en annen bank. Har du betalt ned store deler av lånet ditt og dermed har lavere belåningsgrad kan du få lavere rente enn med høy belåningsgrad.

Flytte boliglån

Vil du flytte boliglånet ditt fra en annen bank til oss?
Flytt boliglånet ditt til oss

Lån mer på boligen

Har verdien på boligen din økt, kan du refinansiere boliglånet ditt og låne mer?
Låne mer

Ungdomslån

Er du mellom 18 og 33 år og skal kjøpe bolig? Da kan vi tilby deg bankens beste rente.

Du kan låne inntil 85 % av boligens verdi, eller inntil 100 % dersom du har tilleggsikkerhet. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg trygt gjennom hele boligreisen.

Dette lurer mange på om boliglån

Hvordan søke boliglån?

Det finnes to måter å søke huslån på: møte med kunderådgiver eller digitalt i nettbanken. På nett fyller du enkelt inn en søknad, og gir oss samtykke til å hente inn nødvendig informasjon. Ønsker du veiledning eller har spørsmål kan det være greit å avtale et møte med en av våre rådgviere. Husk å ta med skattemelding og lønnslipper så vi har grunnlaget på plass.

Hvordan flytte boliglån?

Har du boliglån i en annen bank, men lurer på om Spareskillingsbanken kan gi deg bedre betingelser? Fyll inn skjema så kontakter vi deg for en gjennomgang. Vi hjelper deg selvfølgelig gjennom prosessen om du skulle velge å flytte boliglånet til oss?

Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Hovedregelen er at du kan låne inntil 5 ganger inntekt før skatt, samtidig som du må kunne tåle en renteoppgang på 5%. I tillegg må du ha minimum 15% egenkapital. Prøv gjerne vår lånekalkulator .

Hvor mye egenkapital må jeg ha?

I dag er kravet for egenkapital på 15% av boligens markedsverdi.

Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som stiller med en ekstra sikkerhet, gjerne i sin egen bolig, i tillegg til sikkerheten i boligen som skal kjøpes. Man trenger kausjonist dersom man ikke har tilstrekkelig med egenkapital.

Hva er en medlånetaker?

Skal du kjøpe bolig sammen med en annen, hvor begge skal stå som ansvarlige lånetakere, er dere begge medlånetakere for hverandre.

Kan jeg kjøpe ny bolig før den gamle er solgt?

Det tryggeste er alltid å selge først. Da vet du akkurat hvor mye du har i egenkapital til neste bolig. Velger du å kjøpe først blir du sittende med to lån i en uviss periode og trenger kanskje mellomfinansiering. Din nåværende bolig kan jo også bli solgt for mindre enn forventet. Avtal gjerne et møte med oss, så finner vi en god løsning.

Hva er et finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er et dokument som bekrefter hvor mye du kan få i lån. Skal du kjøpe ny bolig kan det være lurt å innhente finansieringsbeviset allerde nå, slik at du er klar for en eventuell budrunde. Finansieringsbeviset er uforpliktende, gratis og gyldig i 3 måneder.

Hva vil det si å refinansiere boliglånet?

Å refinansiere boliglånet betyr å gjøre endringer på eksisterende lån. Det kan være å 1) slå sammen flere mindre lån som til sammen utgjør mindre enn 85% av boligens verdi, 2) du øker lånet for å få penger til f. eks oppussing, påbygging eller å hjelpe barna inn på boligmarkedet, 3) du søker om lavere rente fordi boligen har steget i verdi eller du har nedbetalt såpass mye på lånet at du har lavere belåningsgrad, eller 4) du flytter lånet til en annen bank.

Må jeg bruke BSU når jeg skal kjøpe hus eller leilighet?

Det kom nye regler i januar 2021 som fastslår at de som eier bolig ikke får skattefradrag for BSU. Det betyr at du ikke trenger å bruke BSU når du kjøper din første bolig, men du får ikke lenger noen gevinst ved å ikke bruke den. Du som allerede eier en bolig vil heller ikke få skattefradrag på nye innskudd i BSU.

Hva menes med sikkerhet i en annen bolig?

Om man ikke har egenkapital på 15% kan man i noen tilfeller få lån gjennom sikkerhet i annen bolig. Banken kan akseptere sikkerhet i eiendom ved husbygging, sikkerhet i primærbolig ved kjøp av sekundærbolig eller om man er førstegangskjøper kan banken godta en kausjonist som stiller med sikkerhet i egen bolig.

Hva er boligkreditt?

Boligkreditt (kalles også rammelån eller fleksilån), og er et lån med sikkerhet i egen bolig. Sammen med banken settes en ramme for hvor mye du kan låne, og pengene kan brukes til hva du ønsker når du trenger det. Fordelen er at du kun betaler renter av det du faktisk benytter.

Hva er fellesgjeld?

Fellesgjeld er sameiets, borettslaget eller boligaksjeselskapets gjeld, og oppstår gjerne i forbindelse med bygging og vedlikehold av boligene. Fellesgjelden fordeles på alle boenhetene og benevnes «andel fellesgjeld». Fellesgjelden plusses på prisantydningen for å finne den totale prisen på en bolig, og du kan derfor ikke gi bud på boliger der prisantydning og fellesgjeld overstiger din totale låneramme.

Felleskostnader kalles ofte «husleie», og kommer som en månedlig kostnad utenfor kjøpesum, og dekker ting som strøm til fellesareal, snøbrøyting og lignende.

Kan jeg få et bedre tilbud hos en annen bank?

Alle banker må forholde seg til utlånsforskriften fra finansdepartementet og styres av det samme regelverket.

Nedbetalingsplan

Normalt er nedbetalingstiden på boliglån 25-30 år men vi tilbyr varierte nedbetalingsplaner. Sammen med deg finner vi den nedbetalingsplanen som passer deg best.

Annuitetslån eller serielån?

Det er to måter å nedbetale lånet på; annuitetslån eller serielån. Med et annuitetslån betaler du et likt beløp hver måned, mens med et serielån betaler du et fast avdrag i måneden, pluss renter. Den totale kostnaden blir litt lavere ved valg av serielån.

Hva er tinglysningsgebyr?

Tinglysningsgebyr er noe du betaler til staten for pantedokumentet på boligen din – altså et dokument som sier hvilken bank som har gitt deg lån, og tatt sikkerhet i boligen. Dette koster mellom 200-525 kroner avhengig av hvilken type bolig du har kjøpt.

Hva er dokumentavgift?

Hvis du kjøper en selveierbolig kommer det en dokumentavgift på 2,5% utover kjøpesummen. Det må du huske å ta med i beregningen når du legger inn bud. En leilighet til 2.000.000,- får dermed en dokumentavgift på 50.000,-, og hvis finansieringsbeviset ditt er på akkurat 2.000.000 kan du ikke by mer enn 1.950.000. Det er ingen dokumentavgift på borettslag og aksjeleiligheter.

Lav rente

Beste rente på lånet inntil 60% av kjøpesummen.

Fast rådgiver

Personlig rådgiver som er tilgjengelig for deg.

Bedre tilbud der du bor

Som kunde hos oss gir du tilbake til lokalsamfunnet.