Gå til sideinnhold

Lån og eiendom

Om du skal kjøpe deg hus, bil, båt eller pusse opp – så hjelper vi deg gjerne. Uansett hva du skal låne til så finner vi den beste løsningen akkurat for deg.

Sammen med eiendomsmegler Krogsveen brenner vi for å skape den beste og enkleste boligreisen for deg som kunde

Julie Berg og Mathias Omdal - to av våre nye kunderådgivere

Boliglån

Søk om boliglån som er tilpasset din økonomi og ditt behov

Bil og kjøretøy

Lån til bil, båt, bobil, campinvogn og andre kjøretøy

Båtlån

Vi hjelper deg å realisere båtdrømmen

Eiendomsmegler

Sammen med Krogsveen brenner vi for å skape den beste og enkleste boligreisen for deg som kunde

Finansieringsbevis

Et finansieringsbevis, også kalt et lånebevis, er et dokument som bekrefter hvor mye du kan få i lån

Prislister

Her er oversikten over våre priser på lån. Tilbudet du får avhenger av inntekt, annen gjeld og sikkerhet

Refinansiering

Større plass, oppussing eller bilkjøp? Det kan være mange årsaker til at du trenger å øke lånet ditt. Kanskje du vil flytte boliglånet dit til oss?

Hvor mye kan du låne?

For å kunne søke om boliglån må du ha minimum 15 % egenkapital, men med ekstra sikkerhet kan du søke om inntil 100 % belåning. Maksimalt kan du låne opptil fem ganger egen inntekt før skatt.

Grønt boliglån

Dersom boligen din har energiklasse A eller B, eller er bygd etter 2012, kvalifiserer boligen din til grønt boliglån.

Boliglånskalkulator

kr
kr
kr
%
Månedlig:
Nominell rente:
%
Effektiv rente:
%
Totalpris over år:
kr

Skjul nedbetalingsplan

Ofte stilte spørsmål

Hvordan søke boliglån?

Det finnes to måter å søke huslån på: møte med kunderådgiver eller digitalt i nettbanken. På nett fyller du enkelt inn en søknad, og gir oss samtykke til å hente inn nødvendig informasjon. Ønsker du veiledning eller har spørsmål kan det være greit å avtale et møte med en av våre rådgviere. Husk å ta med skattemelding og lønnslipper så vi har grunnlaget på plass.

Hvordan flytte boliglån?

Har du boliglån i en annen bank, men lurer på om Spareskillingsbanken kan gi deg bedre betingelser? Fyll inn skjema så kontakter vi deg for en gjennomgang. Vi hjelper deg selvfølgelig gjennom prosessen om du skulle velge å flytte boliglånet til oss?

Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Hovedregelen er at du kan låne inntil 5 ganger inntekt før skatt. I tillegg må du ha minimum 15% egenkapital. Prøv gjerne vår lånekalkulator .

Hvor mye egenkapital må jeg ha?

I dag er kravet for egenkapital på 15% av boligens markedsverdi.

Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som stiller med en ekstra sikkerhet, gjerne i sin egen bolig, i tillegg til sikkerheten i boligen som skal kjøpes. Man trenger kausjonist dersom man ikke har tilstrekkelig med egenkapital.

Hva er en medlånetaker?

Skal du kjøpe bolig sammen med en annen, hvor begge skal stå som ansvarlige lånetakere, er dere begge medlånetakere for hverandre.

Kan jeg kjøpe ny bolig før den gamle er solgt?

Det tryggeste er alltid å selge først. Da vet du akkurat hvor mye du har i egenkapital til neste bolig. Velger du å kjøpe først blir du sittende med to lån i en uviss periode og trenger kanskje mellomfinansiering. Din nåværende bolig kan jo også bli solgt for mindre enn forventet. Avtal gjerne et møte med oss, så finner vi en god løsning.

Hva er et finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er et dokument som bekrefter hvor mye du kan få i lån. Skal du kjøpe ny bolig kan det være lurt å innhente finansieringsbeviset allerde nå, slik at du er klar for en eventuell budrunde. Finansieringsbeviset er uforpliktende, gratis og gyldig i 3 måneder.

Hva vil det si å refinansiere boliglånet?

Å refinansiere boliglånet betyr å gjøre endringer på eksisterende lån. Det kan være å 1) slå sammen flere mindre lån som til sammen utgjør mindre enn 85% av boligens verdi, 2) du øker lånet for å få penger til f. eks oppussing, påbygging eller å hjelpe barna inn på boligmarkedet, 3) du søker om lavere rente fordi boligen har steget i verdi eller du har nedbetalt såpass mye på lånet at du har lavere belåningsgrad, eller 4) du flytter lånet til en annen bank.

Må jeg bruke BSU når jeg skal kjøpe hus eller leilighet?

Det kom nye regler i januar 2021 som fastslår at de som eier bolig ikke får skattefradrag for BSU. Det betyr at du ikke trenger å bruke BSU når du kjøper din første bolig, men du får ikke lenger noen gevinst ved å ikke bruke den. Du som allerede eier en bolig vil heller ikke få skattefradrag på nye innskudd i BSU.

Hva menes med sikkerhet i en annen bolig?

Om man ikke har egenkapital på 15% kan man i noen tilfeller få lån gjennom sikkerhet i annen bolig. Banken kan akseptere sikkerhet i eiendom ved husbygging, sikkerhet i primærbolig ved kjøp av sekundærbolig eller om man er førstegangskjøper kan banken godta en kausjonist som stiller med sikkerhet i egen bolig.

Hva er boligkreditt?

Boligkreditt (kalles også rammelån eller fleksilån), og er et lån med sikkerhet i egen bolig. Sammen med banken settes en ramme for hvor mye du kan låne, og pengene kan brukes til hva du ønsker når du trenger det. Fordelen er at du kun betaler renter av det du faktisk benytter.

Hva er fellesgjeld?

Fellesgjeld er sameiets, borettslaget eller boligaksjeselskapets gjeld, og oppstår gjerne i forbindelse med bygging og vedlikehold av boligene. Fellesgjelden fordeles på alle boenhetene og benevnes «andel fellesgjeld». Fellesgjelden plusses på prisantydningen for å finne den totale prisen på en bolig, og du kan derfor ikke gi bud på boliger der prisantydning og fellesgjeld overstiger din totale låneramme.

Felleskostnader kalles ofte «husleie», og kommer som en månedlig kostnad utenfor kjøpesum, og dekker ting som strøm til fellesareal, snøbrøyting og lignende.

Kan jeg få et bedre tilbud hos en annen bank?

Alle banker må forholde seg til utlånsforskriften fra finansdepartementet og styres av det samme regelverket.

Nedbetalingsplan

Normalt er nedbetalingstiden på boliglån 25-30 år men vi tilbyr varierte nedbetalingsplaner. Sammen med deg finner vi den nedbetalingsplanen som passer deg best.

Annuitetslån eller serielån?

Det er to måter å nedbetale lånet på; annuitetslån eller serielån. Med et annuitetslån betaler du et likt beløp hver måned, mens med et serielån betaler du et fast avdrag i måneden, pluss renter. Den totale kostnaden blir litt lavere ved valg av serielån.

Hva er tinglysningsgebyr?

Tinglysningsgebyr er noe du betaler til staten for pantedokumentet på boligen din – altså et dokument som sier hvilken bank som har gitt deg lån, og tatt sikkerhet i boligen. Dette koster mellom 200-525 kroner avhengig av hvilken type bolig du har kjøpt.

Hva er dokumentavgift?

Hvis du kjøper en selveierbolig kommer det en dokumentavgift på 2,5% utover kjøpesummen. Det må du huske å ta med i beregningen når du legger inn bud. En leilighet til 2.000.000,- får dermed en dokumentavgift på 50.000,-, og hvis finansieringsbeviset ditt er på akkurat 2.000.000 kan du ikke by mer enn 1.950.000. Det er ingen dokumentavgift på borettslag og aksjeleiligheter.

Gi oss tilbakemelding