Gå til sideinnhold
Hjem / Gavefond / Bevarer byens historie for ettertiden

Bevarer byens historie for ettertiden

Fra venstre: Frank van der Klei, Kjetil Dypvik og Sigbjørn Netaland

Minibyggerne er en gruppe engasjerte pensjonister i Kristiansand som har rekonstruert gamle hus fra byen i størrelse 1:10 og nøyaktig etterlignet originalene. De har stadig nye prosjekter og har fått støtte fra Skillingsfondet til dette arbeidet.

Viktig bidrag til byens kulturarv

Helt siden oppstarten i 1990 har de jobbet med å bevare historiene til gamle bygg i Kristiansand som i mange tilfeller blir revet til fordel for nye moderne kontor- og leilighetskomplekser. Dette mener de er et viktig bidrag til byen og dens kulturarv. I 2008 fikk Kristiansand kommunes kulturpris for arbeidet.

Leder Sigbjørn Neteland
Leder Sigbjørn Neteland

-Vi er mest pensjonister, og de fleste er godt oppe i årene, sier Neteland. Han er lederen av foreningen og er en pensjonert skipskaptein opprinnelig fra Bergen. -"Nylig fikk vi et nytt medlem i femtiårene, det satte de stor pris på", forteller han

Det sosiale er veldig viktig

Hver tirsdag og torsdag møtes gruppa på åtte personer i verkstedet. Det ligger på Odderøya, på østsiden av øya like ovenfor den gamle idrettsplassen. Alle har ulike arbeidsoppgaver og jobber de som et team. De setter stor pris på å kunne møtes for å jobbe sammen. 

-"Vi må jo ha noe å holde på med, vi er en veldig sammensatt gjeng fra ulike yrkesgrupper og det sosiale er veldig viktig", sier Neteland. 

Selv om det er mye snekring, er det ingen tradisjonelle håndverkere blant dem. Mange av byggene kan ofte ta seks måneder å fullføre. Arbeidet er møysommelig utført med et høyt detaljnivå sjekket opp mot historiske kilder. 

Her er hesten i Markens foran Markensgate 32 som nå er revet
Her er hesten i Markens foran Markensgate 32 som nå er revet

Husker byggene fra barndommen

Kjetil Dybvik er tidligere byggeleder i Statens vegvesen og er nestleder og aktiv bidragsyter i foreningen. Han er selv fra Kristiansand. - "Jeg synes det er moro å se de gamle byggene komme tilbake igjen som han husker fra sin barndom. Mye er borte", sier han. 

-Det er veldig sosialt her, og lunsjen er veldig god. Lunsjen består av vafler og kaffe.

Kjetil Dybvik, aktiv bidragsyter i foreningen

Minibyen er et av de store prosjektene

De fleste av modellene befinner seg i Minibyen. Det er minibyggernes store prosjekt som befinner seg på Vest-Agder-museet på Vige. Den inneholder flere titalls miniatyrhus som er detaljerte kopier av hus som tidligere fantes i Kristiansand sentrum. Det prosjektet er fullført  mens de har ansvaret for vedlikeholdet. De tar også på seg nye prosjekter. Mange av de pågående prosjektene er på bestilling. De siste årene har de levert minihus av det  gamle Kristiansand folkebibliotek og det gamle Agder Teater.

Minibyen på Vige
Minibyen på Vige
Pensjonistene lager det meste selv. Blant annet egne takstein til byggene.
Pensjonistene lager det meste selv. Blant annet egne takstein til byggene.

 

Jobber med modell av Avenyen

Akkurat nå jobber foreningen med en modell av den opprinnelige isbaren Avenyen i Festningsgata. Den skal også inkludere interiøret. Til dette har de fått tilgang til de originale tegningene av arkitekt Thilo Schoder samt gamle bilder. De bruker et mangfold av kilder som: foto, tegninger, bøker, avisartikler og levende vitner for å gjøre det så korrekt som mulig. 

Her jobber Sigbjørn med disken til “Avenyen”
Her jobber Sigbjørn med disken til “Avenyen”

Fikk midler fra Skillingsfondet

I den siste tildelingen fra Skillingsfondet mottok foreningen 10 000 kr som skal gå til innkjøp av materialer, maling og lim mm. Det var helt avgjørende for foreningen at de fikk disse midlene da de nylig har fått redusert sin årlige støtte fra kommunen. Nå dekker den kommunale støtten kun strøm og forsikring. 

- "Alt annet må vi nå finne midler til selv", sier Sigbjørn. 

Midlene sikrer drift

-"Vi er veldig takknemlig for støtten vi har fått av Spareskillingsbanken. Den sikrer videre drift og gjør at vi kan fortsette som før i år", sier Kjetil. De har store planer for videre prosjekter, men har begrenset plass i verkstedet. Derfor er det viktig at byggene får egne utstillingsplasser.   

Logoen til Avenyen skjært ut i tre
Logoen til Avenyen skjært ut i tre

Frank van der Klei, et av de nyeste medlemmene, ble med i foreningen i 2022. Han har stor glede av de ukentlige samlingene. - "Da jeg ble pensjonist var dattera mi redd at jeg bare skulle bli værende hjemme, “Se å kom deg ut”, var beskjeden fra henne", sier Frank. Det har han ikke angret på. 

- "Dette er perfekt avkobling, her må man både bruke hodet og fingrene. Det gøyeste med arbeidet er å se det ferdige resultatet. Det er også stort å se reaksjonene til eldre folk som husker de gamle byggene og har mange minner fra dem", sier Dybvik.

 

Minibyggerne

Minibyggerne, en gruppe engasjerte pensjonister i Kristiansand, har rekonstruert husene fra flere gatestrøk i målestokk 1:10 og nøyaktig etterlignet originalene. Besøkende får derved også et godt innblikk i byens ”kvadratur”; dvs. de rette gatene som går på langs og tvers gjennom hele sentrum.
(Kilde: vestagdermuseet.no)

Andre artikler om Skillingsfondet

Fra venstre: Frank van der Klei, Kjetil Dypvik og Sigbjørn Netaland

Bevarer byens historie for ettertiden

Les mer
Nytt museumsbygg Odderøya Kristiansand. Foto 1. Gro Eikeland

3 millioner til Vest-Agder-museet

Les mer
Ungdommer i Hopeful

-Hopeful har gitt oss en ny start

Les mer
Fond i gave

Nytt gavedryss fra bankens gavefond

Les mer
Bildetekst: Fra venstre, Bjørn Edvart Andersen, Cato Baarli, Nicolai Gundersen, Erik Mulstad, Wilhelm Berg-Heimdal, Håkon Sørensen, Teodor Johnsen Horne, Malin Gloppen-Pedersen, Patrick Knutsen

-Det hender vi fikser ting

Les mer