Gå til sideinnhold
Hjem / Gavefond / Frivillige hundeførere redder liv

Frivillige hundeførere redder liv

Norske redningshunder

Norske Redningshunder (NRH) er en landsomfattende frivillig redningsorganisasjon som trener og bidrar med hunder og hundeførere i redningsaksjoner. 

En del av den frivillige beredskapen

I Agder består NRH av ca 100 medlemmer fordelt på seks ulike treningslag (Flekkefjord, Øvre Setesdal, Arendal, Kristiansand og omegn, Risør og Lindesnes). 33 av medlemmene er godkjente hundeførere som står på beredskapslisten og er klare til å bli kalt ut ved behov. Som hundefører i NRH er du en del av det frivillige beredskapen i området du bor. Frivillige hundeførere er viktige for beredskapen og er med på å redde liv. Men du må være klar til å rykke ut på kort varsel, uavhengig av tid på døgnet. Samtlige hundeførere er frivillige og ulønnet.

Hundefører og hund under trening i søk
Hundefører og hund under trening i søk

En krevende jobb

Godkjente hundeførere i NRH blir tilkalt av hovedredningssentralene eller politiet når det er behov for hundefaglig bistand under redningsaksjoner. Ifølge distriktsleder i NRH Agder Lene Gulbrandsen er det en veldig krevende jobb. Hun har selv vært på over 145 leteaksjoner.

-"Det er ikke bare solskinnshistorier. Veldig ofte søker vi etter personer som ikke ønsker å bli funnet som f.eks kan være demente eller suicidale", sier Lene Gulbrandsen som er distriktsleder i NRH Agder. 

Distriktsleder Lene Gulbrandsen

Hun begynte selv som hundefører da hun ønsket noe meningsfylt å bruke hunden sin til. 

- "I tillegg til at det er veldig givende har vi også et veldig godt sosialt miljø", sier Gulbrandsen. 

Utdanning og trening av redningshunder

Utdanningen av en redningshund krever grundig opplæring både for hunden og hundeføreren. Treningene er intensive og tar lang tid, gjerne 2-3 år, før hundene er klare til å bli godkjent som redningshunder. Distriktets treningslag trener to ganger per uke året gjennom.

Først og fremst lærer hundeføreren seg å bruke nødvendige hjelpemidler som GPS og samband, og å sørge for egen og hundens sikkerhet i krevende terreng og under ekstreme værforhold.

Søk med bringkobbel

Et søk foregår enten at hunden går sammen med hundeføreren og søker, eller at hunden alene løper ut for å finne en person i søksområdet. Da vil den markere ved å ta et bringkobbel i munnen, komme tilbake til hundeføreren for så å vise vedkommende hvor den savnede personen befinner seg. 

Kepa (2,5 år) med bringkobbel
Kepa (2,5 år) med bringkobbel

Samarbeid med andre redningsaktører

Norske Redningshunder jobber tett sammen med andre frivillige organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Ved en redningsaksjon tilkalles hundeførere fra NRH når politiet og hovedredningssentralene vurderer det som hensiktsmessig. I slike situasjoner kan hundeførerne samarbeide med andre ressurser som fotpatruljer, droner, helikoptre og båter for å gjennomføre leting og redning.

Beredskapsleder Per Kristian Askeland klargjør sin hund Elliot
Beredskapsleder Per Kristian Askeland klargjør sin hund Elliot

Hundens unike evne

Hunder har en unik kapasitet som andre redningsressurser ikke kan matche – spesielt når det gjelder å søke effektivt i store terrengområder. Hundens evne til å finne mennesker basert på lukt kan være avgjørende, spesielt når andre teknologiske hjelpemidler ikke fungerer optimalt. Hundene er spesialister i grovsøk på land og er ofte de som raskest kan finne savnede personer. 

 

Med sin høye fart er hunder en av de som raskest kan finne savnede personer
Med sin høye fart er hunder en av de som raskest kan finne savnede personer

Frivillighet og støtte

Redningstjenesten i Norge er i stor grad basert på frivillige krefter, og Norske Redningshunder er helt avhengige av støtte fra ulike fond, stiftelser og private givere for å opprettholde driften og aktiviteten på et høyt nivå. Organisasjonen får ingen statlig støtte, og det er derfor viktig å sikre finansiering for nødvendige ressurser som GPS-enheter, radioer og annet utstyr som brukes både under trening og i aksjoner.

Her viser Lene Gulbrandsen utstyr (GPS-sender og mottaker) som de trenger flere av
Her viser Lene Gulbrandsen utstyr (GPS-sender og mottaker) som de trenger flere av

100 000 kroner fra Skillingsfondet til nytt utstyr

I høst fikk NRH Agder 100 000,- fra Skillingsfondet til nye GPSer og annet utstyr de frivillige trenger for å gjøre jobben sin.

-"Denne gaven har vært svært viktig for å sikre videre drift og forbedre utstyret som trengs for å kunne gjennomføre trening og aksjoner på en sikker og effektiv måte", sier Lene. 

Midlene skal gå til GPS med hundepeilere, treningssamband (VHF-radio) og jervenduker som brukes for å holde pasientene varme. 

-"Dette betyr veldig mye for oss, og gir et stort bidrag til NRH i Agder. Vi er veldig takknemlige for gaven", sier hun. 

Per Kristian Askeland har vært med NRH i 15 år og er også erfaren hundefører. - "Jeg startet med dette fordi jeg ønsket å utgjøre en forskjell. NRH er en bærebjelke i redningsarbeidet og spiller en veldig viktig rolle", mener han. 

Med et solid nettverk av frivillige hundeførere og god støtte fra samfunnet, vil Norske Redningshunder fortsette å være en viktig aktør i redningstjenesten i årene som kommer.

Hundeførere i Agder (fra venstre): Marie Bue, Jannicke Rabben, Lene Gulbrandsen og Per Kristian Askeland.

Norske redningshunder i Agder

  • En del av en landsomfattende frivillig redningsorganisasjon
  • 100 medlemmer fordelt på 6 treningslag:
    • Flekkefjord
    • Øvre setesdal
    • Arendal
    • Kristiansand og omegn
    • Risør
    • Lindesnes
  • 33 godkjente hundeførere - og en del av den frivillige beredskapen
  • Alle hundeførere er frivillige og ulønnede

Andre relevante artikler

Norske redningshunder

Frivillige hundeførere redder liv

Les mer
juledryss

Juledryss 2024

Les mer
hovedbilde

Spennende prosjekt for lokalsamfunnet fra Kristiansand Pirates

Les mer
Geir Bårdsen og Hans-Petter Furuborg mottar 520 000,- fra Spareskillingsbanken.

Kr 520 000,- til nye uniformer

Les mer
bilde av en blid jente som et symbol på skillingsfondet

Enda et gavedryss: 780 000,- til lokalsamfunnet

Les mer

Gi oss tilbakemelding