Gå til sideinnhold
Hjem / Lån og eiendom / Billån / Skal du kjøpe bruktbil?

Skal du kjøpe bruktbil?

Glad familie i bil på vei

Kjøper du bruktbil av privatpersoner blir de som regel «solgt som de er». Det er derfor enda viktigere å gå skikkelig over bilen

Nyttige tips hvis du skal kjøpe bruktbil

Det er ikke nok å sjekke dekkene og åpne panseret for å sikre en god handel. Her er noen tips for å få en tryggere kjøpsprosess

1. Sett kriterier og gjør grundig «research»

Det er viktig å lese seg opp. Og det er viktig å unngå impulskjøp. Du må vite hva du er på jakt etter, hvor mye du kan betale, og ikke minst hva er markedsverdien på den bilen du ser på.

2. Sjekk heftelser og historikk

Nå du har funnet bilen, be om å få sendt over relevante papirer. Sjekk om den har vært på service og om garantier fortsatt gjelder. Kontroller at det ikke er heftelser/pantsettelser på bilen. Dette kan du sjekke i Brønnøysundregisteret. Dersom det er heftelse på bilen, sørg for at denne er slettet når du overtar bilen

3. Sjekk at papirene er ekte

Dersom du kjøper av privatperson – sjekk at papirene er ekte. Og les dem nøye. Kontroller at navn stemmer overens med navnet i vognkortet.

4. Kilometerstand og EU kontroll

Se når bilen ble registrert første gang, og at den har godkjent EU kontroll.

5. Be om tilstandsrapport og prøvekjøring

Du kan be om å få en tilstrandsrapport på bilen. Eksempel på dette er NAF test, eller en rapport fra autorisert verksted. Og spør om den har vært utsatt for kollisjon eller hatt større skader.

Når du prøvekjører sjekk at alt av elektronikk, lys, aircondition virker, og at alle nøkler er med.

Det er viktig å sjekke dekkene, og se over om det er mye rust på spesielt understell og dører.

Husk også at du må ta eierskifte på bombrikken!

6. Forsikring og finansiering må være på plass

Før du kjøper må du har ordnet finansiering. Du kan ikke låne etter at bilen er kjøpt. Beregn lån enkelt i billånskalkulatoren.

Når du har omregistrert bilen er det viktig å tegne forsikring.

7. Husk kjøpekontrakt og omregistrering

Skriv alltid en kjøpekontrakt med selgeren. Du kan bruke en ferdig mal., Det er smart å ta vare på annonsen, og sørge for at eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene.

Sjekk pris på billån under

Billånkalkulator

Ta kontakt – vi hjelper deg gjerne