Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Børs uro – «Should i stay or Should I go……»

Børs uro – «Should i stay or Should I go……»

IMG_2678

De siste dagene har vært preget av store svingninger på verdens børser. Hvorfor skjer dette? Og hva bør en gjøre når slikt skjer?

Kom innom for en prat!

Vi har ikke alle svarene, men aksjemarkedet er levende. Og dette har skjedd før, og dette kommer til å skje igjen.

Hvis du føler på en uro når slikt skjer, kom gjerne innom for en prat. Så finner vi sammen ut hva som er best for akkurat deg.

-Det er ikke et felles svar som passer for alle , men sammen finner vi ut hva som passer for deg, sier Alf-Helge Holtskog, rådgiver sparing og plassering.

Spørsmål og svar om fond

Hvilke aksjer og spareprodukter kan jeg investere i?

Du kan handle børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og ETF i selskap registrert innenfor EØS. Dette betyr at du ikke kan handle selskaper som er registrert utenfor EØS selv om de er notert på Oslo børs. Alle aksjefond må ha minst 80% aksjer for å kunne handles.

Kjøp og salg av fond

Det er enkelt å kjøpe og selge fondsandeler. Elektronisk etablering av kundeforhold og signering av kjøp og salgsordre med BankID har gjort det enda enklere.

Hva er et fond?

Et verdipapirfond er en kollektiv investering der mange sparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Å spare i fond er en god måte å spare på, fordi det historisk sett gir bedre avkastning enn vanlig banksparing. Hvert fond har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning. Forvalterne gjør de investeringer de til en hver tid mener er de beste. Forvalteren legger dine penger inn i den samme potten som midlene til de andre investorene. Summen av alle pengene blir kalt fondets forvaltningskapital. Forvalteren investerer deretter forvaltningskapitalen i aksjer, obligasjoner eller en kombinasjon av disse. Den høyere avkastningen kommer av at fondet du har plassert sparepengene dine i, har investert i selskaper som stadig skaper mer verdi. Aksjemarkedet svinger, men så lenge vi har produktivitetsvekst og økt verdiskaping i samfunnet vil aksjemarkedet over tid stige mer enn det faller.

Ulike typer fond

Det finnes tre hovedtyper fond; Aksjefondrentefond og kombinasjonsfond. Hvilke fond som passer for deg avhenger blant annet av ønsket risiko og tidshorisont. Jo lenger du sparer, jo større er sjansene for å få god avkastning. Aksjefond Et aksjefond er et verdipapirfond hvor minimum 80 prosent av andelseiernes kapital investeres i aksjemarkedet. Aksjefond er inndelt i ulike grupper etter hvor fondets midler skal investeres. Investeringen kan for eksempel være geografisk avgrenset (til Norge, Norden eller Europa) eller på bransje (for eksempel helse, finans eller teknologi). Kombinasjonsfond Et kombinasjonsfond er som navnet tilsier en kombinasjon av et aksjefond og et rentefond. Rentefond Et rentefond er et fond som plasserer pengene i rentebærende papirer som sertifikater og obligasjoner.

Aksjefond

Et aksjefond er et verdipapirfond hvor minimum 80 prosent av andelseiernes kapital investeres i aksjemarkedet. Aksjefond er inndelt i ulike grupper etter hvor fondets midler skal investeres. Investeringen kan for eksempel være geografisk avgrenset (til Norge, Norden eller Europa) eller på bransje (for eksempel helse, finans eller teknologi). 

Kombinasjonsfond

Et kombinasjonsfond er som navnet tilsier en kombinasjon av et aksjefond og et rentefond.

Rentefond

Et rentefond er et fond som plasserer pengene i rentebærende papirer som sertifikater og obligasjoner.