Gå til sideinnhold
Hjem / Sparing / Aksjefond
sparing i fond

Aksjefond

Langsiktig sparing

Har du et langsiktig mål med sparingen din kan det være smart å spare i aksjefond. Historisk sett har sparing i fond gitt bedre avkastning enn å spare på konto i bank. Og når vi snakker om langsiktig sparing bør du la pengene stå i minst 5-8 år.

Trenger du sparepenger om kort tid, bør du ikke spare i aksjefond. Da er det beste for deg å plassere de på en sparekonto. Vi hjelper deg gjerne.

Fordeler med sparing i fond

  • Høyere forventet avkastning enn banksparing
  • Pengene passes på av en profesjonell forvalter
  • Redusert forventet risiko sammenliknet med enkeltaksjer

Det er enkelt å komme i gang

Det er enkelt å komme i gang med sparing i aksjefond. Du kan bruke spareroboten som vil, basert på de opplysningene du legger inn, foreslå hvilke fond som passer deg og dine behov. Spareroboten foreslår fond fra vår fondsportal i Norne Securities.

Du kan prøve spareroboten under helt uforpliktende. Ingen sparing startet før du godkjenner.

Våre fondsleverandører

Sparekalkulator

Bruk sparekalkulatoren under til å beregne hvor mye du må spare for å nå ditt sparemål.

Sparekalkulator

Vi hjelper deg gjerne i gang

Ønsker du at en av oss i banken skal hjelpe deg i gang? Eller ønsker du en prat med oss om sparing eller fond? Da kan du fylle ut skjemaet under, eller sende oss en mail på [email protected]. Du kan også ringe oss på 38 17 26 00

Rentefond

Vi tilbyr også rentefond til våre kunder. Dette kan ordnes selv via nettbank eller så kan en av våre rådgivere hjelpe deg med dette. Et rentefond består i hovedsak av rentepapirer i motsetning til et aksjefond som i all hovedsak består av aksjer.


Kjøp og salg

Det er enkelt å kjøpe og selge fondsandeler. Elektronisk etablering av kundeforhold og signering av kjøp og salgsordre med BankID har gjort det enda enklere.

Hva er et fond?

Et verdipapirfond er en kollektiv investering der mange sparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Å spare i fond er en god måte å spare på, fordi det historisk sett gir bedre avkastning enn vanlig banksparing. Hvert fond har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning. Forvalterne gjør de investeringer de til en hver tid mener er de beste. Forvalteren legger dine penger inn i den samme potten som midlene til de andre investorene. Summen av alle pengene blir kalt fondets forvaltningskapital. Forvalteren investerer deretter forvaltningskapitalen i aksjer, obligasjoner eller en kombinasjon av disse. Den høyere avkastningen kommer av at fondet du har plassert sparepengene dine i, har investert i selskaper som stadig skaper mer verdi. Aksjemarkedet svinger, men så lenge vi har produktivitetsvekst og økt verdiskaping i samfunnet vil aksjemarkedet over tid stige mer enn det faller.

Ulike typer fond

Det finnes tre hovedtyper fond; Aksjefondrentefond og kombinasjonsfond. Hvilke fond som passer for deg avhenger blant annet av ønsket risiko og tidshorisont. Jo lenger du sparer, jo større er sjansene for å få god avkastning. Aksjefond Et aksjefond er et verdipapirfond hvor minimum 80 prosent av andelseiernes kapital investeres i aksjemarkedet. Aksjefond er inndelt i ulike grupper etter hvor fondets midler skal investeres. Investeringen kan for eksempel være geografisk avgrenset (til Norge, Norden eller Europa) eller på bransje (for eksempel helse, finans eller teknologi). Kombinasjonsfond Et kombinasjonsfond er som navnet tilsier en kombinasjon av et aksjefond og et rentefond. Rentefond Et rentefond er et fond som plasserer pengene i rentebærende papirer som sertifikater og obligasjoner.

Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere for å komme i gang med sparingen