Gå til sideinnhold
Hjem / Sparing / Sparing i fond
sparing i fond

Sparing i fond

Fond

Ønsker du å spare langsiktig (minst 5-8 år) kan det være smart å spare i fond.

Historisk sett har sparing i fond gitt bedre avkastning enn å spare i bank.

Spareroboten hjelper deg i gang

Dersom du ønsker hjelp til å komme i gang kan du bruke spareroboten til å velge et fond fra vår fondsportal i Norne Securities.

Spareroboten foreslår fond basert på det du legger inn eller svarer når du går gjennom løypa til Spareroboten.

Prøv fondssparing selv

Fordeler med sparing i fond

  • Høyere forventet avkastning enn banksparing
  • Pengene passes på av en profesjonell forvalter
  • Redusert forventet risiko sammenliknet med enkeltaksjer

Rentefond

Vi tilbyr også rentefond til våre kunder. Dette kan ordnes selv via nettbank eller så kan en av våre rådgivere fikse dette. Et rentefond består i hovedsak av rentepapirer i motsetning til et aksjefond som i alle hovedsak består av aksjer.


Kjøp og salg

Det er enkelt å kjøpe og selge fondsandeler. Elektronisk etablering av kundeforhold og signering av kjøp og salgsordre med BankID har gjort det enda enklere.

Hva er et fond?

Et verdipapirfond er en kollektiv investering der mange sparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Å spare i fond er en god måte å spare på, fordi det historisk sett gir bedre avkastning enn vanlig banksparing. Hvert fond har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning. Forvalterne gjør de investeringer de til en hver tid mener er de beste. Forvalteren legger dine penger inn i den samme potten som midlene til de andre investorene. Summen av alle pengene blir kalt fondets forvaltningskapital. Forvalteren investerer deretter forvaltningskapitalen i aksjer, obligasjoner eller en kombinasjon av disse. Den høyere avkastningen kommer av at fondet du har plassert sparepengene dine i, har investert i selskaper som stadig skaper mer verdi. Aksjemarkedet svinger, men så lenge vi har produktivitetsvekst og økt verdiskaping i samfunnet vil aksjemarkedet over tid stige mer enn det faller.

Ulike typer fond

Det finnes tre hovedtyper fond; Aksjefondrentefond og kombinasjonsfond. Hvilke fond som passer for deg avhenger blant annet av ønsket risiko og tidshorisont. Jo lenger du sparer, jo større er sjansene for å få god avkastning. Aksjefond Et aksjefond er et verdipapirfond hvor minimum 80 prosent av andelseiernes kapital investeres i aksjemarkedet. Aksjefond er inndelt i ulike grupper etter hvor fondets midler skal investeres. Investeringen kan for eksempel være geografisk avgrenset (til Norge, Norden eller Europa) eller på bransje (for eksempel helse, finans eller teknologi). Kombinasjonsfond Et kombinasjonsfond er som navnet tilsier en kombinasjon av et aksjefond og et rentefond. Rentefond Et rentefond er et fond som plasserer pengene i rentebærende papirer som sertifikater og obligasjoner.

Våre fondsleverandører

Vil du lære deg mer om fond og fondssparing?

Ta en titt på fondshåndboken, her står alt du trenger å vite for å starte med fondssparing. Alternativt så kan du komme inn til oss hvor en av våre dyktige og erfarne rådgivere gir den en innføring i fond og gir deg råd basert på din risikovillighet og økonomiske situasjon.

Sparing til barn

Det er aldri for sent å opprette konto til ditt barn, ei heller for tidlig. små penger kan fort bli store når de får tid. Ønsker du å spare i fond for ditt barn så anbefaler vi at du tar kontakt med oss og så kan vi lage en langsiktig plan for at ditt barn skal få så godt avkastning som mulig.

Sparekalkulator

Bruk sparekalkulatoren under til å beregne hvor mye du må spare for å nå ditt sparemål. Langsiktig sparing er lønnsomt nettopp fordi det er langsiktig. Pengene må få tid til å vokse og her er renters rente din beste venn.

Sparekalkulator

Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere for å komme i gang med sparingen