Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Digital morgenkaffe 17. februar 2022
sparing i fond

Digital morgenkaffe 17. februar 2022

Takk til alle som deltok på dagens morgenkaffe med temaet «Langsiktig sparing i aksjefond»

Vi satt utrolig pris på at så mange var med oss denne morgenen, og vi håper at dere hadde god nytte av innholdet i presentasjonen.

Men dersom du ikke fikk det med deg, eller du vil se det igjen, legger vi med opptak av gjennomgangen her.

Litt lenger ned på siden finner du presentasjonen fra Petter Slyngstadli, kontaktinformasjon til våre rådgivere og svar på det som kom inn av spørsmål i forkant og underveis i møtet.

Anette Sheppard ønsker velkommen til dagens digitale morgenkaffe.

Kontaktinformasjon til våre plasseringsrådgivere

Q/A fra møtet

Jeg opprettet aksjesparing som lå som forslag på nettbank for et år siden. Det heter bare aksjefond Norne. Hva slags fond er det?

Norne aksje består av flere aksjefond som er utvalgt av Norne

Hvordan velger man passivt globalt fond?

Da må du velge globale indexfond.

Kan dere presentere fondssiden på nettsiden dere?

Her finner du vår fondsside.

Fondet heter ASK, det er det jeg lurer på hva slags type fond det er.

ASK er ikke et fond, det er en type konto du oppbevarer dine aksjefondsandeler på.

Vil renteøkningene påvirke børsen negativt?

Ja, mest sannsynlig vil det at både Norges Bank og amerikanernes Federal Reserve setter rentene opp, for Federal Reserves vedkommende slutter å tilføre markedene penger ved å kjøpe obligasjoner i markedet, vil nok påvirke børsene negativt. Vi venter mer svingninger og lavere avkastning i år enn i fjor.

Krakk i 2022?

…men vi venter likevel sterk underliggende vekst i år og at gjenåpningseffektene vil gjøre at mange selskaper vil tjene veldig bra i år. Det er ingen som vet når børskrakk oppstår, men det er sjelden de kommer når økonomiene er relativt sterke og rentene er veldig lave. Vanligvis knekker ikke økonomien og markedet før sentralbankene er ferdig med å sette opp renten. Risikoen i år er at prisveksten fortsetter å øke og at sentralbankene må agerer veldig raskt, slik at rentene kommer veldig fort og veldig mye opp. Vi tror imidlertid at sentralbankene vil ta tiden til hjelp og de er redde for å skremme markedsaktørene. Vi tror rentene kun settes moderat opp i år, og at prisveksten kommer ned, og det vil markedet klare å absorbere.

Hva er hovedforskjellen mellom et aksjefond og en aksjesparekonto?

Hovedforskjellen mellom et aksjefond og en aksjesparekonto er at innenfor en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjefond uten at det utløser skatt på gevinsten. Det er først når du tar pengene ut av ASK’en at du må betale skatt, og da kun på det du har tjent, altså det du tar ut fratrukket innskutt beløp. Aksjesparekonto er derfor en type konto som du kan ha et aksjefond eller enkeltaksjer på.