Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / E-sport i Lauvåsen IF

Spennende satsning hos Lauvåsen IF

Med hjelp av midler fra Skillingsfondet kunne de høsten 2020 starte opp med E-sport for barn og unge i Lauvåsen.

Kevin Natvig Sørensen, Gabriel Scherri, Jesper Lohne og Leander Nessa Engebretsen trives godt i E-sport gruppa.

Lauvåsen IF er en utradisjonell idrettsforening som holder til på Hånes i Kristiansand. Høsten 2020 starter de opp med E-sport for barn og unge og kjøpte inn utstyr til sitt eget “gaming-rom” med midler de fikk fra Spareskillingsbankens gavefond, Skillingsfondet.

Lauvåsen IF ble stiftet i 2015 ved at noen foreldre i det nye byggefeltet Lauvåsen hadde barn som ønsket å drive med idrett som ikke fantes i nærområdet. 

Ønsket å satse på bredde

Vi ønsket å satse på bredde i ordets riktig forstand og tilby andre idretter enn fotball og håndball. Det finnes mange som ikke ønsker å spille fotball, sier leder Gerth Scèrri. Hans bakgrunn er fra kampsport.

På den aller første karatetreningen i Håneshallen i august 2016 kom det hele 40 stk. 

Nå, i begynnelsen av 2022, har de vokst til over 500 medlemmer. Hemmeligheten til en så rask vekst er ifølge Scérri at de har et unikt tilbud på bredde med fokus på utenforskap.

Styreleder og ildsjel Gerth Scérri

Vi tilbyr et unikt tilbud på bredde med fokus på utenforskap

Gert Scérri, styreleder og ildsjel

Alle er velkommen

Scèrri ønsker alle velkommen og poengterer at økonomi ikke skal være en barriere for å bli medlem. Kontingentene og treningsavgiftene holdes lave og i noen av idrettene koster det kun 600 kr i året å trene. Dersom noen foreldre likevel ikke skulle ha mulighet til å betale det, finnes det ordninger i klubben der man kan bli medlem uten å betale noe. Det finnes offentlige løsninger for å få dekket treningsavgifter, men Scerri synes de er for byråkratiske og har fått en avtale med Rasmussengruppen som betaler for medlemmene som har økonomiske utfordringer. I løpet av pandemien har du hjulpet dobbelt så mange som tidligere.

Ildsjeler som er opptatt av idrettsglede

Per dags dato tilbyr Lauvåsen IL idrettene: karate, kung fu, yoga, aktivitetsgruppe (2-4 år), basketball, dans (hip hop og jazz), innebandy, volleyball, badminton og E-sport. Totalt sett har de 36 grupper. Treningene foregår på ulike lokaler rundt Lauvåsen som Hånes og Tveit, men har også startet med karatetreninger på Flekkerøy og Hellemyr som er langt utenfor sitt kjerneområde. 

Foreningen har ikke rigide vedtekter som sier hva de skal drive med, eller hvor. 

– Hos oss flyter det. Nylig kom det en far til oss å spurte om vi kunne starte en friluftslivgruppe. Vi er med på alt, Styret er fantastisk og vi har alle den samme drivkraften og positiviteten. Vi er en håndfull ildsjeler som har bestemt oss for hva vi vil og er opptatt av er idrettsglede, sier han.

Kevin Natvig Sørensen, Gabriel Scherri, Jesper Lohne og Leander Nessa Engebretsen trives godt i E-sport gruppa.
Kevin Natvig Sørensen, Gabriel Scherri, Jesper Lohne og Leander Nessa Engebretsen trives godt i E-sport gruppa.

Ingen dugnader

Foreningen har bestemt seg for å ikke være avhengige av dugnader som inntektskilde. De er hverken med på nedrigg av festivaler eller salg av dopapir for å skaffe penger i klubbkassa. – Vi ønsker ikke å bry foreldrene med det, sier han. Unntaket kommer likevel i år når klubbens medlemmer skal selge tre årskalendere hver til inntekt for idrettsforeningen. 

– Det blir eneste dugnad i år, forsikrer Gerth. 

Selv om ikke medlemmene jobber dugnad, gjør alle lederne og trenerne det. – Ingen får betalt hos oss, sier Gerth. Selv anslår han at han jobber ca 600 timer i året som styreleder, sportslig leder, materialforvalter og trener. Han innrømmer at det kanskje ikke går i lengden, men mener at det er verdt det. – Alt er verdt det når jeg ser stjernene i øynene til barna når de kommer hit. Det er ekte glede, sier han.

Schérri utefor E-sportsrommet i lokalene de leier på Hånes
Schérri utefor E-sportsrommet i lokalene de leier på Hånes

Fikk 100 000,- fra Skillingsfondet

Med store utgifter til leie av lokaler, strøm og utstyr og med begrenset inntekter fra treningsavgifter og dugnader, trenger de midler fra andre plasser. Scèrri har stor tro på det private næringslivet som støttespillere. 

– Vi er helt avhengige av sponsorer, sier han. Gleden var stor da Lauvåsen fikk 100 000 kr til e-sportsatsingen sin fra Skillingsfondet i 2020. Pengene gikk med til å kjøpe datautstyr til spillrommet. Der har de nå syv spillmaskiner av beste kvalitet. Lokalet ligger i samme lokale som kampsportsenteret de har i Fruktveien på Hånes. 

Lytter til barna

E-sport er konsoll/data-spill i en formalisert form for konkurranse. Klubber har egne lag som spiller mot andre klubber i f.eks fotballspill som FIFA eller skytespill som CS GO.  

E-sport er verdens raskest økende sport med en stor mengde spillere samt publikum som ser på kampene som spilles over nett. Det gjør at det er bra økonomi og de beste spillerne kan leve av sporten sin. Mange idrettsklubber som bla IK Start har egen E-sport satsing. E-sport er foreløpig ikke organisert under Norges idrettsforbund.

Det er mange som ikke har gaming-PC hjemme som nå har mulighet til å være med.

Jesper Lohne (12 år), ivrig medlem i E-sport gruppa i Lauvåsen IF

Tilbakemeldingene var veldig bra da Lauvåsen IF startet med E-sport i 2020 etter innspill fra barna i foreningen. 

Barna digger det. Det er samhold på barnas premisser. Det er sosialt på sitt nivå, samtidig som de utvikler seg. Når vi lytter til barna, kan vi vokse som forening, sier Gerth. 

Nå har E-sportgruppa 70 medlemmer og har ukentlige treninger med egne trenere. De spiller bla: Apex, CS GO, FIFA, Fortnite, Rocket League, Valorant og Roblox. Medlemmene er fra 1. klasse og opp. Nå ønsker de også å ha et tilbud for de over 16 år, og det skal være gratis. – Det er bedre at de er her enn at de henger på hjørnet, sier han. 

Jesper spiller CS GO på topp moderne maskiner hos Lauvåsen IF
Jesper spiller CS GO på topp moderne maskiner hos Lauvåsen IF

Gøy å være en del av et fellesskap

Jesper Lohne (12 år) er med i E-sportgruppa for de over 12 år og spiller førstepersonsskytespillet CS GO. Han skryter av satsingen.

-Det er mange som ikke har gaming-PC hjemme som nå har en mulighet til å være med. Det som er bra er at man kan være sammen med venner, konkurrere mot ordentlige mennesker og føle seg en del av et fellesskap. Det er gøy å føle at man er god i noe, sier han med et smil.