Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Ikke bli et pengemuldyr

Ikke bli et pengemuldyr

pexels-pixabay-159395

Vi opplever at stadig flere ungdommer helt ned til 15 års alderen blir prøvd rekruttert som pengemuldyr. Hvis noen frister med lettjente penger - vær oppmerksom - høres det for godt ut til å være sant, er det ofte det. Ikke bli et pengemuldyr

Hva er et pengemuldyr

Pengemuldyr er personer som blir brukt til å flytte penger ulovlig, ofte gjennom bankkontoer. Et pengemuldyr overfører penger på vegne av noen andre, mot betaling. Dette regnes som hvitvasking eller heleri og gjøres for å skjule pengespor fra kriminell aktivitet.

-"Det vanligste er at pengene stammer fra svindel og bedrageri, narkotika oppgjør eller ulovlig pengespill", forteller leder for IKT og digitalisering Ole Alexander Hammerstrøm.-"Og pengene som de kriminelle flytter eller hvitvasker gjennom pengemuldyr kan gå til å finansiere terrorhandlinger og annen kriminell virksomhet", legger han til.

Politiet og finansnæringen jobber sammen for å identifisere og stoppe pengemuldyr i Norge og Europa

Høres det for godt ut til å være sant, er det ofte det. Ikke bli et pengemuldyr. Stopp - tenk - sjekk!

Hvordan blir du et pengemuldyr

Kriminelle rekrutterer pengemuldyr på ulike måter og i ulike kanaler. Og ikke alltid er det fra fremmede – det kan også være fra  en bekjent eller en venn.

Her er noen måter vi vet brukes for å rekruttere pengemuldyr

Fremmede kontakter deg

Pengemuldyr blir ofte rekruttert via direktemeldinger på plattformer som Snapchat, Facebook, WhatsApp, Instagram, TikTok eller Discord. Den som sender melding kan utgi seg for å være noen andre, og det ser ofte profesjonelt ut. Sosiale medier kan ha mange falske profiler som brukes til ulike former for kriminalitet, blant annet å rekruttere pengemuldyr. Ikke bli et pengemuldyr.

Via stillingsutlysninger eller småjobber

Kriminelle kan skjule seg bak tilsynelatende profesjonelle stillingsutlysninger på Finn.no, Facebook eller andre jobbsider. Du kan få tilbud om, eller finne en jobb som ikke krever noen kvalifikasjoner ut over at du har en bankkonto, og kan flytte penger mellom kontoer. Du kan også få tilbud om å flytte penger forkledd som "småjobber" og enkeltoppdrag uten noen form for ansettelse. Disse tilbudene dukker ofte opp i "småjobb"-grupper i sosiale medier. Vær på vakt om all kommunikasjon foregår digitalt og det ikke passer å møte oppdragsgiver ansikt til ansikt. Svært ofte ser vi falske profiler og identiteter som brukes til kommunikasjon med de som brukes som muldyr

Noen du kjenner kan forsøke å verve deg

Noen pengemuldyr får i oppgave å verve flere pengemuldyr. Du vil da bli kontaktet av noen som tipser deg om lettjente penger.
Det kan være en fremmed på samme alder som deg, en bekjent eller til og med en venn.

Underlige unnskyldninger

Den som kontakter deg kan si at det er noe galt med egen konto eller Vipps, at han eller hun har mistet bankkortet sitt eller at det er enklere eller raskere om du utfører handelen eller overføringen.

Lettjente penger

Jobbene virker kanskje enkle, og du blir lovet lettjente penger uten risiko. Du kan få i oppdrag å flytte penger, kjøpe dyre varer for en du ikke kjenner eller ta imot penger på konto eller Vipps, for deretter å sende pengene videre. Du kan også få i oppdrag å kjøpe verdikort, gavekort eller kontantkort, og sende bilder av kortene til oppdragsgiver. Du får tilbud om å beholde noe av pengene selv, eller at du skal få annen betaling.

Du blir bedt om å oppgi personlige opplysninger

Du kan bli bedt om å oppgi informasjon som kort- og kontoinformasjon og lignende. Du kan også bli bedt om å opprette en ny konto.

Du får trusler

Du kan i verste fall oppleve å bli truet til å stille kontoen din til disposisjon, eller gjenta pengeflyttingen flere ganger. Dette kan være tunge kriminelle, som tyr til vold eller trusler for å få det slik de vil.

Dersom du opplever trusler, er det svært viktig at du tar kontakt med politiet på telefonnummer 112 eller 02800, slik at de kan vurdere truslene

Dette er et eksempel på hvordan en man kan bli rekruttert som pengemuldyr gjennom SMS.
Dette er et eksempel på hvordan en man kan bli rekruttert som pengemuldyr gjennom SMS.

7 tips til hvordan du kan unngå å «gå i fella»

  1. Vær alltid oppmerksom når en fremmed kontakter deg. De kan ha skjulte hensikter.
  2. Undersøk alle potensielle arbeidssteder godt før du takker ja til en stilling eller et oppdrag. Gjør søk og egne undersøkelser rundt den eller de som tilbyr deg jobben/oppdraget – hvorfor trenger de nettopp deg til å gjøre dette?
  3. Mistenker du at en venn utnyttes som pengemuldyr bør du advare om konsekvensene, oppfordre de til å stoppe og melde fra til politiet så snart som mulig.
  4. Høres noe merkelig ut - bruk litt betenkningstid og vurder hele situasjonen før du går med på å gjøre noen en økonomisk tjeneste. Vær sikker på at du stoler på vedkommende.
  5. Virker det for godt til å være sant, så er det som regel noe mistenkelig eller ulovlig. Det vil være klokt å takke nei og holde seg unna.
  6. Oppgi aldri dine konto- eller personopplysninger til noen.
  7. Snakk om barna dine om pengemuldyr og hva dette er.
En jobbannonse som lokker med lettjente penger kan være et forsøk på hvitvasking og rekruttering av pengemuldyr. (bilde hentet fra Reddit.com)
En jobbannonse som lokker med lettjente penger kan være et forsøk på hvitvasking og rekruttering av pengemuldyr. (bilde hentet fra Reddit.com)

Dersom du opplever trusler, er det svært viktig at du tar kontakt med politiet på telefonnummer 112 eller 02800, slik at de kan vurdere truslene

Snakk med barna

For å unngå å bli et pengemuldyr kommer først og fremst sunn skepsis godt med. Å låne bort en konto, eller gjøre rare tjenester for penger bør få alarmen til å gå. Og som forelder gjelder det å følge med. Vær oppmerksom hvis barnet ditt plutselig har fått mer penger, dyre klær, ny mobil eller andre ting - så undersøk hva som er grunnen til dette.

– De som trenger pengemuldyr er kriminelle som bruker alle midler og knep for å lure deg. Har du, barnet ditt eller noen du kjenner blitt benyttet som muldyr – så anbefaler jeg å melde ifra til politiet, sier leder for IKT og digitalisering i Spareskillingsbanken, Ole A. Hammerstrøm

Ole Alexander Hammerstrøm

Hva risikerer du

Er man først rekruttert som pengemuldyr kan det være vanskelig å komme seg ut av det. Du regnes som medvirkende til den kriminelle aktiviteten som pengene stammer fra.

De fleste som har blitt dømt for å være pengemuldyr i Norge har fått en fengselsstraff på ett år, men strafferammen for å være pengemuldyr er faktisk 2-6 år.

Banken vil uten unntak sperre konto og avslutte kundeforhold til pengemuldyr. Du kan da miste muligheten til å få lån – både studielån, billån, boliglån og kredittlån (kredittkort).

BankID kan bli sperret, noe som betyr at du blant annet ikke kan bruke Vipps.

https://www.youtube.com/watch?v=DcJJdFDM82Q

Har du gått i fella?

Mistenker du at du blir forsøkt vervet til, eller allerede brukt, som pengemuldyr? Da bør du gjøre følgende:

  • Kontakt politiet på telefon 02800 eller 112 (nødsituasjon). Da forklarer du situasjonen og de gi deg råd til hva du skal gjøre videre.
  • Hvis du ble kontaktet digitalt bør du melde fra til plattformen (eks messenger, WhatsApp, Instagram) du ble kontaktet på for å få brukeren rapportert og blokkert. Mange plattformer har i dag denne muligheten.
  • Meld fra til banken. Vi kan gi deg råd, og hjelpe deg med å vurdere hva du bør gjøre videre. Om du ikke selv har stoppet alle overføringer, hjelper vi deg med dette.

38 17 26 00

Festningsgata 11

Relevante artikler

pexels-pixabay-159395

Ikke bli et pengemuldyr

Les mer
pexels-anete-lusina-5240547

Mange former for svindel, fusk og fanteri

Les mer
Young woman smiling putting a coin inside piggy bank as savings for investment

Innskuddsgarantien beskytter sparepengene dine

Les mer
pexels-nikita-belokhonov-5829726

Snart kommer skattemeldingen. Og det betyr høytid for svindlerne

Les mer
pexels-sora-shimazaki-5935792

Unngå at svindlere tapper kontoen din

Les mer