Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Løpetalentet fra Kristiansand
Spareskillingsbanken er stolt sponsor av Sigurd Tveit, og vi synes det er så gøy å følge reisen hans.

Løpetalentet fra Kristiansand

Spareskillingsbanken er stolt sponsor av Sigurd Tveit, og vi synes det er så gøy å følge reisen hans.

Stolt sponsor

Spareskillingsbanken er stolt sponsor av Sigurd Tveit. Vi har stolt og entusiastisk fulgt reisen hans de siste årene, og gleder oss til et godt samarbeid også i fremtiden.

Sigurd Tveit (22)


Bosted: Gimlekollen, Kristiansand
Idrettsgren: Friidrettsutøver
Klubb: KIF-friidrett

Sponsor: Spareskillingsbanken

Studier

Ved siden av friidretten studerer Sigurd Industriell Økonomi og Teknologiledelse på NTNU.

Hovedøvelser

Sigurd sine hovedøvelser er 1500 og 800 meter

Best uten ball

Sigurds første opplevelser på friidrettsbanen kom i 2016. På den tiden spilte han fotball, som han hadde holdt på med siden han var liten.

Høy fart, god utholdenhet og dårlig teknikk ga han betegnelsen «best uten ball». Egenskapene hans gjorde han nysgjerrig på mulighetene på løpebanen. Etter å ha satt skolens beste tid på 60 meter, og ny skolerekord på kondisjonstesten på Oddemarka Ungdomsskole, ble han anbefalt av gymlæreren å prøve ut organisert løpetrening.

Quart-lekene ble første stevne

Nysgjerrigheten hans ledet han til løpetreningene med Kristiansand Løpeklubb. Løpeklubben hadde på den tiden en gruppe av jevnaldrende løpere, som ble et sosialt og motiverende miljø for videre utvikling. Etter å ha vært med på treninger, fikk han være med på sitt første stevne; Quart-leker på Kristiansand Stadion. Her fikk han prøve seg på 100 meter og 800 meter, som resulterte i henholdsvis 12 sekunder og 2 minutter, 3 sekunder.

Skadet seg stygt på Dana Cup

Det skulle vise seg at han måtte gjøre en brå overgang fra fotball til friidrett. Etter å ha vært med på et par friidrettsstevner sommeren 2016, skulle han spille Dana Cup med fotballaget. I en av kampene kolliderte han med motstanderlavets målvakt, som endre med en sykehusinnleggelse i Hjørring med ødelagt nyre og skadet milt. Han kom seg heldigvis trygt gjennom skaden, men med en tydelig oppfordring imot å drive md kontaktsport. Friidretten ble dermed redningen og motivasjonen gjennom en ellers mørk episode i livet.

Sigurd er her avbildet under NM på hjemmebane i 2021
Sigurd er her avbildet under NM på hjemmebane i 2021

Slo Jakob Ingebrigsten

Etter å ha trent seg kontinuerlig og målrettet tilbake fra skaden gjennom vinteren, var han klar til å delta på flere stevner neste sommer. I sitt første løp etter skaden presterte han å løpe 1.54 alene på Kristiansand Stadion. Sammenliknet med nivået i 2016 var dette løpet vesentlig sterkere, og han anser dette som gjennombruddet i sin karriere.

Noen uker senere løp han 49 på 400, som posisjonerte han som en av de beste norske juniorløperne gjennom tidene. På slutten av sesongen kom han på 6. plass på 800 meter i NM, men ny personlig rekord 1.51, som var topp 3 U18 i Norge gjennom tidene.

Han kronet gjennombrudd-sesongen med å slå Jakob Ingebrigtsen på 400 meter under ungdomsmesterskapet i Bergen.

Begynte samarbeidet med Spareskillingsbanken

Til tross for en tung periode opplevde han også flere oppturer. Blant annet flere jr. NM gull, og sine første landslagsprestasjoner. På denne tiden byttet Sigurd klubb til KIF Friidrett, og begynte sitt samarbeid med Spareskillingsbanken.

Tilliten han fikk fra KIF og Spareskillingsbanken var ifølge han selv en utrolig viktig motivasjon for videre arbeid og grunnleggende for stegene han kom til å ta i årene videre.

Flyttet til Trondheim i 2019

Han startet på NTNU-studiet Industriell Økonomi og Teknologiledelse, en sivilingeniørgrad med fordypning i økonomi.

Han ble en del av treningsgruppen «Team Trøndelag», ledet av Ola Sakshaug. Over den første vinteren i Trondheim klarte Sigurd endelig å opprettholde en god kontinuitet i treningsarbeidet, som raskt viste seg å gi resultater.

Tok sitt første NM gull

Under innendørssesongen på vinteren tok han sin første NM-medalje, og fikk representere landslagsnivået på seniornivå. Han tok med seg fremgangen utover våren 2020, hvor han i sesongåpningen presterte å løpe under 1.50 for første gang i karrieren.

En personlig milepæl, og et svar på at god og kontinuerlig trening faktisk fungerer. Utover sesongen forbedret han persen ned til 1.48, før han avsluttet sesongen med sølv i utendørs NM bak Jakob Ingebrigtsen.

NM gull

Til tross for et lite «hakk i baugen», klarte han å komme tilbake til gammelt toppnivå i løpet av sesongen, med nytt NM sølv, ny personlig rekord og ny kretsrekord på 800 meter.

I løpet av vinteren 2020 presterte han å ta sitt første NM gull innendørs, etter å ha løpt fra hele feltet. Han tok med seg en god følelse til det siste arbeidet inn mot sommersesongen.

Årets sesong

Det første «formelle» løpet i sesongen var Trond Mohn Games på Fane, Bergen. Stevnets 800 meter var selve hovedøvelsen på grunn av at Jakob Ingebrigtsen skulle delta, og løpet ble blant annet vist på NRK.

Arrangør hadde hentet flere løpere i verdenstoppen for å delta i løpet, og Sigurd fikk tildelt plass i feltet som en «lokal» norsk løper. Til tross for dette og at han hadde den svakeste personlige rekorden, bestemte han seg for å være offensiv og prege løpet. Den offensive innstillingen resulterte i en ny personlig rekord på over 1 sekund, 1.47,22, og en delt 4.plass med Jakob Ingebrigtsen.

Ifølge Sigurd er det ingenting som slår følelsen av å sette en personlig rekord, og ta nye steg i karrieren.

Ny kretsrekord

Det neste løpet på planen var forstevnet under Bislett Games, der Sigurd stilte til start på 1500 meter. Som 800 meter-løper på en 1500 meter, var målet å henge på teten så lenge som mulig, og slå dem i spurten. Taktikken fungerte, og Sigurd leverte et solid oppløp som resulterte i seier og tiden 3.41, som er ny kretsrekord på øvelsen med 4 sekunder. Resultatet ble et svar på at utholdenhetstreningen han gjorde i vinter ga resultater, og viste han at han har mulighet til å hevde seg på lengre distanser.

Sigurd Tveit og Kristoffer Gjestvang under Bislett Games i år.
Sigurd Tveit og Kristoffer Gjestvang under Bislett Games i år.

Stadig nye rekorder

Neste stopp på konkurranseplanen var NM i Stjørdal. Her leverte han to gode 800 metere, og endte opp med sølvmedalje i god konkurranse. Deretter dro han direkte til Oslo for å delta i elitestevnet Boysen Memorial på Bislett. I likhet med Trond Mohn Games i Bergen tidligere på sommeren, var feltet fullt av internasjonale toppløpere. Det sterke feltet, kombinert med gode forhold på Bislett, resulterte i gode forhold å løpe i.

Gode resultater gir enorm motivasjon

Sigurd forteller at han «tok vare på mulighetene, og leverte en andreplass med ny personlig rekord: 1.46,49» Tiden plasserer han som nummer 11 i Norge på 800 meter gjennom tidene, halvsekundet bak EM-krav og sekundet bak VM-krav, og en margin på over to sekunder under den gamle kretsrekorden. Dette gir, ifølge han selv, en enorm motivasjon å føle at nivået endelig er på skuddhold til internasjonalt toppnivå. Noen dager etterpå løp han nok en 800 meter, denne gangen i Karlstad, Sverige.

Videre brukte Sigurd juli som en treningsperiode for å forberede seg til den andre delen av 2022-sesongen. Denne delen var, for Sigurd, viktig først og fremst fordi det var siste mulighet til å kvalifisere seg til EM i München.

I tillegg vil det være viktig å løpe gode løp i riktige stevner, for å plukke med seg viktige rankingpoeng som kan brukes til kvalifisering til neste års VM.

Kampen til toppen

«Kampen til toppen i friidrett er krevende. Man er avhengig av å trene best mulig for å ta steg videre. Dette innebærer blant annet å reise på treningsleirer for å forbedre treningsforhold; høyde, varme etc. Man er også avhengig av å hele tiden ha brukbart utstyr», forteller Sigurd Tveit

Sigurd Tveit

Avhengig av støttespillere

«For at jeg skal kunne prestere best mulig, og ta stegene opp til internasjonale mesterskap, er jeg avhengig av økonomisk støtte. Jeg kombinerer toppidrett med studier, og har ikke overskudd til å ha en deltidsjobb ved siden av«, forteller Sigurd.

«Når jeg reduserer studiebelastningen får jeg mindre studielån, som utfordrer en allerede presset studentøkonomi. Jeg er derfor avhengig av finansiell støtte for å ha muligheten til å heve hverdagen som toppidrettsutøver», fortsetter han.

Individuell rankingscore

Man rangeres etter en individuell rankingscore, basert på løpene man har løpt. Noen løp gir flere poeng enn andre, og man er derfor avhengig av å løpe disse for å kunne konkurrere om plassene i mesterskap. Det er begrenset med slike stevner i Norge, og Sigurd er derfor avhengig av å reise internasjonalt. Dette gir i tillegg muligheten for å møte bedre løpere, som er bra for utviklingen hans. Slik reising koster penger.

Setter pris på samarbeidet med banken

Støtten fra Spareskillingsbanken lar meg følge drømmen om å representere Kristiansand i verdenstoppen i friidrett. Den økonomiske hjelpen gjør at jeg kan satse for fullt på idretten, reise på viktige treningsleirer, og delta på nødvendige stevner. Jeg hadde ikke vært på det nivået jeg er på nå, hvis det ikke var for samarbeidet mitt med Spareskillingsbanken. Det gir meg også stabiliteten til å satse langsiktig og hente hjem gode resultater til Kristiansand i lang tid fremover», sier Sigurd.

Videre kan Sigurd fortelle at ved siden av den økonomiske støtten, har samarbeidet med Spareskillingsbanken gitt han mye motivasjon og glede.

Sigurd er her i dialog med en av kunderådgiverne i banken
Sigurd er her i dialog med en av kunderådgiverne i banken

Engasjement og støtte

«Hver gang jeg besøker banken blir jeg tatt imot med engasjement og støtte. Jeg føler at bankens ansatte genuint bryr seg om de sportslige resultatene mine, og gleder seg på vegne av meg når jeg gjør det bra. Dette står i likhet med hvordan banken behandler meg som kunde. Jeg blir alltid møtt med forståelse av ansatte som brenner for å gi kunden best mulig hjelp. Følelsen av å bli verdsatt har vært sentral siden jeg ble kunde, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd med banken min«, avslutter Sigurd.