Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Mange former for svindel, fusk og fanteri

Mange former for svindel, fusk og fanteri

pexels-anete-lusina-5240547

Det er mange former for svindel, fusk og fanteri i vårt digitale samfunn. Torsdag 21. mars publiserte Fædrelandsvennen en artikkel om at noen har registrert et nesten identisk domenenavn som vårt, (spareskilingsbanken.no) med kun 1 av "L".

Kan lede til phishing-side

Når man gikk inn på dette domenet ble man videresendt til et nettsted med pornografisk innhold. Men det viste seg at det rett og slett bare var en "guttestrek" - denne gangen.

Men det er viktig å huske på at samme typen misbruk i andre tilfeller kan lede til en falsk nettside hvor man forsøker å hente data fra deg, f.eks. ved at man blir bedt om påloggingsinformasjon - altså en phishing-side.

Flere blir utsatt for cyber- og typosquatting

Dette er såkalt Cybersquatting, som er en paraplybetegnelse for flere forskjellige typer lignende misbruk av informasjon på internett. Det vi ble utsatt for heter Typosquatting hvor "typo" referer til skrivefeil, altså at et domenenavn med en ørliten skrivefeil blir misbrukt.

Vi er langt fra de første, vi er ikke de største og vi er neppe de siste som har blitt utsatt for dette. Organisasjoner som Walmart, TikTok, Nissan og Politiet har vært utsatt for variasjoner av det samme.

Mange mulige feilstavelser

Dette er en hendelse som er litt utenfor vår kontroll.  Med 20 bokstaver i navnet finnes det et relativt stort antall mulige feilstavelser og vi kan ikke ta kontroll over alle disse domenenavnene.

-"Vårt domene spareskillingsbanken.no har ikke vært angrepet eller berørt på noen måte. Det samme gjelder nettbank, mobilbank og alle andre tjenester hos oss", forteller leder for IKT i banken, Ole Alexander Hammerstrøm

Ole Alexander Hammerstrøm

Vær på vakt

Som nevnt tidligere er det mange former for svindel, fusk og fanteri. Og vi minner igjen om å være på vakt når man bruker internett:

  • Ikke klikk på lenker eller åpne e-poster du er usikker på avsender
  • Hold PC'en din oppdatert og bruk sikkerhetsprogramvare
  • Dobbeltsjekk webadressen i adresselinjen i nettleser
  • Når du søker på Spareskillingsbanken får du opp forslag fra søkemotoren hvor det helt tydelig vises informasjon om oss 👇
image

Ta kontakt

Dersom du opplever noe mistenkelig eller tror du er utsatt for svindel er det bare å ta kontakt med oss.

Husk at du aldri må oppgi noen form for person- eller påloggings informasjon. Vi vil aldri be deg oppgi det på telefon eller mail.

Relaterte nyheter

pexels-shvets-production-7545217

Bli med på kurs i nettvett

Les mer
pexels-anete-lusina-5240547

Mange former for svindel, fusk og fanteri

Les mer
Young woman smiling putting a coin inside piggy bank as savings for investment

Innskuddsgarantien beskytter sparepengene dine

Les mer
pexels-nikita-belokhonov-5829726

Snart kommer skattemeldingen. Og det betyr høytid for svindlerne

Les mer
pexels-sora-shimazaki-5935792

Unngå at svindlere tapper kontoen din

Les mer