
Rekruttering- og Bemanningsxperten i Kristiansand har nylig oppnådd Miljøfyrtårn-sertifisering med støtte fra Miljøfondet vårt. Som den første bedriften til å motta midler fra fondet tar de et viktig steg mot en mer bærekraftig forretningsdrift.
Spareskillingsbankens Miljøfond
Spareskillingsbanken har opprettet Miljøfondet for å bistå små og mellomstore bedrifter i Kristiansandsregionen med å bli mer bærekraftige. Fondet dekker opptil 50 % av kostnadene (opp til 30 000 kr) for en Miljøfyrtårn-sertifisering. Dette initiativet har som mål å senke terskelen for bankens bedriftskunder som ønsker å forbedre sin miljøprofil og skape en mer bærekraftig drift.
Rekruttering- og Bemanningsxperten viser vei
Som første mottaker av midler fra Miljøfondet fullførte Rekruttering- og Bemanningsxperten sin Miljøfyrtårn-sertifisering i januar i år. Prosessen tok omtrent seks måneder og sertifiseringen innebar at bedriften nå oppfyller strenge krav innen arbeidsmiljø, innkjøp, energi, transport, avfallshåndtering og utslipp.
Daglig leder Glenn A. Olsen reflekterer over prosessen. -"For en liten kontorbedrift som vår, krever det energi og ressurser å bli sertifisert. Støtten fra Spareskillingsbanken gjorde det økonomisk gunstig for oss. Vi burde kanskje ha gjort det tidligere, men timingen nå var god, spesielt siden noen av våre kunder har begynt å etterspørre sertifisering", sier han.
Han tror at det i fremtiden kommer til å være et krav om at man må være Miljøfyrtårn-sertifisert eller ha en ISO-standard for å få lov å være en leverandør til offentlig sektor eller banker.
-" Med dette tilbudet synes jeg Spareskillingsbanken er fremme i skoene og jeg tror det er den eneste banken i byen som tilbyr dette", sier Glenn.
Bærekraft som konkurransefortrinn
Bente Gunleifstøl Hansen er rådgiver i Rekruttering- og Bemanningsxperten og har hatt ansvar for å jobbe med prosjektet. Hun mener sertifiseringen ikke bare gir en miljøgevinst, men også er bra strategisk.
-"Vi har allerede vunnet et anbud fordi vi er Miljøfyrtårn-sertifisert. Vi hadde ikke fått muligheten til å levere anbudet uten denne sertifiseringen. Det gir oss et tydelig konkurransefortrinn", Bente Gunleifstøl Hansen, rådgiver i Rekruttering- og Bemanningsxperten.
Endringer i hverdagen
Sertifiseringen har ført til konkrete endringer i hvordan Rekruttering- og Bemanningsxperten jobber. De bruker nå mer digitale løsninger for dokumenthåndtering, noe som reduserer papirforbruket. De reiser mer med buss og tog mellom avdelingene i Norge og har Teams-møter for å redusere behovet for flyreiser. De har også blitt mer bevisste på matsvinn og tilpasser innkjøpene bedre. F.eks at vi kjøper knekkebrød fremfor brød til lunch.
Et annet eksempel er at vi skriver ut færre dokumenter. -"Vi spurte en kunde om vi kunne ha alle dokumentene digitalt fremfor å printe dem ut, og det var helt greit. Det var ikke mange eksemplarer, men så må de makuleres etterpå og så hives i søpla og så må søpla transporteres osv", sier Glenn.
Alle disse tiltakene gjør også at de over tid sparer penger. -" Jeg er mye mer positiv nå enn da vi startet prosessen. Da tenkte jeg at vi ikke hadde så mye å gå på og skjønte ikke helt hvorfor det var nødvendig", sier Glenn.
De ansatte i bedriften føler ikke at de har måtte ofre noe, men noen av endringene tar det litt tid å bli vant til.
- "Før hadde vi en søppeldunk under hver pult. Men nå har Bente satt søpla i et annet rom. Skal man hive en post-it-lapp, så må jeg faktisk reise meg og hive søppel i et annet rom. Men da får jeg også mer trim", sier Olsen med et smil.
En del av sertifiseringen er også knyttet til sikkerhet der det er krav om hjertestarter og førstehjelpskurs samt at brannslukningsapparat må henge på en synlig plass.
Spareskillingsbanken ser på bærekraft som en strategisk satsning
Tobias, bærekraftsansvarlig i Spareskillingsbanken, forklarer hvorfor banken satser på Miljøfondet.
- "Våre største utslipp som bank er finansierte utslipp, kjent som Scope 3-utslipp. For å kunne kartlegge dette på en god måte, trenger vi nøyaktige data fra kundene våre. Miljøfyrtårn gir SMB-bedrifter et verktøy som dekker størsteparten av behovene for å beregne egne utslipp", sier Tobias.
Etter at bedriftene har fullført sertifiseringen via Miljøfondet ønsker Spareskillingsbanken å få tilgang til bedriftens klimaregnskap. Da får banken tilgang til data slik at de selv kan rapportere mer presist om sine egne utslipp i porteføljen sin. Som sparebank har også Spareskillingsbanken et samfunnsansvar.
-"Vi er opptatt av å gjøre våre kunder gode og det mener vi en slik sertifisering er med på. Får vi gode kunder så blir vi også bedre", sier Tobias.
Søk om støtte til å bli sertifisert
Spareskillingsbanken oppfordrer bedriftskundene i banken som ennå ikke er sertifisert til å benytte seg av Miljøfondet.
For interesserte finnes det mer informasjon om fondet og søknadsprosessen her