Gå til sideinnhold
Hjem / Gavefond / Unikt og smart tilbud i Birkenes

Unikt og smart tilbud i Birkenes

Sportsbua fikk 300 000,- fra Lykkeskillingen i 2020.

Sportsbua utstyrssentral i Birkenes låner gratis ut utstyr til barn og unge som ønsker å ta del i naturen og friluftslivet. Ordningen drives av ildsjeler og har hatt stor vekst på kort tid.

Gratis utlån kan bidra til aktiv deltakelse

1.juli 2020 startet D Goe Selskab, som er en del av Psykisk Helse i Ressurssenteret i Birkenes kommune, med utlån av utstyr til sport og friluftsliv. Initiativtaker var Tyra Rachel Torp-Bangsund. Hun så at ordningen fantes i andre byer, men tenkte at dette er noe som Birkenes også trenger. Navnet ble Sportsbua utstyrssentral.

– Jeg hadde et ønske om at barn og unge skulle være mer aktive i nærmiljøet sitt, sier hun. Mange kan oppleve at turutstyr er kostbart, det kan bidra til å hindre aktiv deltakelse. Ildsjelene i Sportsbua er opptatt av at mangel på utstyr ikke skal føre til at barn og unge føler seg utestengt og ikke kan delta på aktiviteter med skole og venner.

– Jeg ville at tilbudet skulle være gratis. Jeg tenkte også på miljøaspektet. Det blir mindre bruk og kast når folk låner fremfor å kjøpe sitt eget. Folk sparer på å ikke ha alt av utstyr selv, sier Tyra Rachel.

«Jeg ville at tilbudet skulle være gratis. Jeg tenkte også på miljøaspektet. Det blir mindre bruk og kast når folk låner fremfor å kjøpe sitt eget. Folk sparer på å ikke ha alt av utstyr selv»

Tyra Rachel

Fikk 300 000,- fra Skillingsfondet

I begynnelsen hadde sentralen noe utstyr, men etter hvert økte behovet for et større sortiment for alle årstidene. De trengte penger for å kunne kjøpe mer. Løsningen ble Spareskillingsbankens gavefond. – Jeg oppdaget Skillingsfondet ved en tilfeldighet et par dager før fristen gikk ut og fortet meg å søke, sier hun.

I oktober 2020 ble søknaden valgt ut og Sportsbua gitt til finalen i Lykkeskillingen. Der fikk de 300 000 kr. –

Midlene har gjort at de har fått mulighet til å kjøpe inn ski, telt, flytevester, SUP-brett (paddleboard) og ikke minst tre nye kajakker som akkurat har kommet. Spesielt SUP-brettene er veldig populære og det er planlagt å kjøpe inn flere av dem, sier Silje. På neste innkjøpsliste står også bæremeiser og el-sparkesykler.

Sportsbua er for alle

Silje Ottersland Østbøll jobber deltid på Sportsbua og er ansvarlig for sentralen. Hun forteller at det er mange ulike brukere og at ordningen er slik at man låner utstyret for en uke av gangen. Tilbudet er ikke primært ment for å være for folk med nedsatt betalingsevne, men Sportsbua ønsker å oppmuntre folk til å dele og prøve utstyr fremfor å kjøpe og eie.

– Det er mange som kommer for å prøve utstyret før man kjøper det. Det kan være man finner ut at padling på et SUP-brett ikke er noe for deg, men da har man i alle fall fått prøvd det. Folk skal ikke føle på press for å kjøpe ting, sier hun.

Positivt overrasket over det gode utvalget

Men i Sportsbua finner man ikke bare stort og dyrt utstyr. Her kan du også låne frisbeer, boccia kuler og fotballer. Connie Salvesen er en flittig bruker av ordningen til sine barn og barnebarn og har nettopp levert tilbake en badeleke. Nå ønsker hun å låne et SUP-brett.

– Jeg har fem skøytepar i ulike størrelser hjemme til barna. Hvert par er brukt en gang, og det er veldig unødvendig. Jeg ble positivt overrasket da jeg kom inn her og så det store utvalget. Alt var nytt og fint. Jeg måtte fortelle det til alle jeg kjenner, sier hun med et smil.

Tilbudet markedsføres i ulike kanaler

Silje ønsker at tilbudet skal brukes enda mer og er i gang med å markedsføre det i ulike kanaler. Hun kommer til å jobbe to dager i uka i hele sommer og håper på mye besøk. Sportsbua holder til i andre etasje på Strøget 35 i Birkeland. Silje legger til at hun veldig gjerne vil takke Rachel og Terje Bakken for å ha fått muligheten til å bli ansatt her. Det betyr så utrolig mye å kunne si at jeg har en ordentlig jobb, som jeg trives veldig godt i.