Gå til sideinnhold
Hjem / Gavefond / -Hopeful har gitt oss en ny start

-Hopeful har gitt oss en ny start

Ungdommer i Hopeful

Hopeful er en stiftelse som gir ungdom i alderen 14-25 år arbeidserfaring og livsmestring. Organisasjonen er støttet av Spareskillingsbanken og ledes av Tone Olsen Nor som har stor tro på ungdommens potensial.

Trenger å bli mer robuste

Dagens unge er fantastiske og er en stor ressurs for samfunnet. -"Men mange av dem trenger å bli mer robuste til å takle livets utfordringer", sier daglig leder Tone Olsen Nor. Hun har jobbet i stiftelsen siden oppstarten i desember 2012.

Godkjent lærebedrift

Hopefuls hovedkvarter ligger i Kirkegata 20 i Kristiansand sentrum og inkluderer Hopeful Garden Kafé, Hopeful Kafe Arkivet, en interiørbutikk, kunstgallerier, og flere prosjekter. De er også en godkjent lærebedrift i salg og service, og tar imot ungdommer som trenger hjelp i livet. Her jobber nå 17 jenter og gutter.

- Det er svært mange unge som strever med livet og har store helseutfordringer, sier leder i Hopeful, Tone Olsen Nor
- Det er svært mange unge som strever med livet og har store helseutfordringer, sier leder i Hopeful, Tone Olsen Nor

Høy andel uføre og mangel på motivasjon

Kristiansand har en høy andel unge uføre, noe som både reduserer arbeidsstyrken og påfører samfunnet store kostnader. Dette ønsker Hopeful å gjøre noe med.

- "Hos oss lærer de unge arbeidslivets spilleregler, krav og forventninger og hvordan de selv kan bidra med sine ressurser til å løse arbeidsoppgavene på en god måte, bygge trivsel, arbeidsmiljø og arbeidsglede", sier Tone.

Mange av ungdommene som er hos Hopeful har droppet ut av skolen og sliter med motivasjonen. Hun mener at dagens skole er flinke til å tilrettelegge, men at de har mye å gå på med tanke på stille krav og forventning til elevene.

Målet er 0% sykefravær

 - "Vi er opptatt av at ungdommene ikke skal kjenne etter på kroppen hvordan de føler seg, men komme seg opp av senga og gå på jobb. Målet vårt er 0% sykefravær. Vi er ikke en tilrettelagt bedrift, men drives som en helt vanlig bedrift. Det er viktig for oss at ungdommene blir vant til den reelle arbeidshverdagen. Har man for mye fravær og søker en ny jobb, vil ingen ansette deg. Så enkelt er det", sier hun.

På samme tid er hun kjapp til å legge til at alle ungdommer er ulike og må behandles forskjellig. Selv om hun stiller mange krav til ungdommene, kombineres dette av store mengder skryt, tillit og positive tilbakemeldinger.

Om Hopeful

  • Stiftet: 2012
  • Ansatte: 7 ansatte (5,5 årsverk)
  • Lærlinger: 3 lærlinger i salg og service
  • Antall ungdommer: 17 stk
  • Mål: Skape bidragsytere, ikke stønadsmottakere
  • Visjon: Se ungdommene som hele mennesker, fokusere på det friske og gi fremtidshåp
  • Målgruppe: Utsatt ungdom fra 14 til 25 år med helseutfordringer
  • Resultat: 89 % av ungdommene som er innom Hopeful lykkes med sine mål og får livet sitt på rett kjøl
Gina Fossheim i interiørbutikken i Kirkegata.
Gina Fossheim i interiørbutikken i Kirkegata.

-Gitt meg en ny start

Gina Fossheim (22 år) har jobbet i Hopeful siden 2022. Jobben hennes inkluderer arbeid i butikken og galleriet, men mest i kaféen om sommeren. Som tidligere barnevernsbarn var hun på et tidspunkt veldig bekymret for fremtiden. Da fikk hun høre at hun kunne bli noe som het "ung ufør".

- "Jeg fikk sjokk da de sa det. Det hadde jeg ikke lyst til å bli. Hopeful har vært redningen for meg og gitt meg en ny start. Her får man et skreddersydd opplegg, de ser på deg som et helt menneske og du blir stilt krav til", sier Gina.

“Mint” utenfor butikken i Kristiansand sentrum.
“Mint” utenfor butikken i Kristiansand sentrum.

-Har fått selvtilliten tilbake

Paphitchaya “Mint” Soysai (20 år) har vært hos Hopeful siden august 2023. Hun jobber mest i Hopeful Kafé Arkivet.

- "Før jeg kom til Hopeful hadde jeg mistet meg selv. Gjennom å jobbe har jeg lært mye om meg selv og fått tillit i form av arbeidsoppgaver. Nå har jeg fått selvtilliten tilbake", sier Mint, som drømmer om å starte eget firma.

Tuva rydder i kaféen etter stengetid
Tuva rydder i kaféen etter stengetid

-Føler at de bryr seg om meg

Tuva (15 år) jobber et par dager i uken i kafeen samtidig som hun går på skolen. - Jeg får verdifull arbeidserfaring her og føler at de virkelig bryr seg om meg, sier Tuva. Hun kom til Hopeful etter tips fra en rådgiver på skolen hennes.

9 av 10 unge kommer tilbake til skole og utdanning

Ungdommene kommer til stiftelsen via offentlige henvisninger, familierelasjoner eller på eget initiativ. Hopeful avklarer raskt motivasjonen for livsendring, setter mål, og legger en plan for kombinasjonsløp med skole og Hopeful. Ifølge Tone lykkes de med å skape varig livsendring, og 9 av 10 unge kommer tilbake til skole og utdanning.

Selv om de lykkes med arbeidet, har de store utgifter til leie av lokaler, strøm og lønninger. Til tross for inntektene fra salg i kafeen, butikken, galleriet, er de avhengige av støtte fra det offentlige og næringslivet. - En så stor samfunnsoppgave må være et spleiselag, mener Tone.

Lunch til ansatte

Samarbeidet har gitt Hopeful en ny lærings- og mestringsarene. Hver dag er ungdommene og lager lunch til bankens ansatte.

-"Det har også gitt oss en ny lærings- og mestringsarena, sier leder Tone

Fra lunsjen i banken

3 000 000 fra banken til Hopeful sitt arbeid

Organisasjonen har nylig fått en langvarig avtale med Spareskillingsbanken. Gjennom bankens gavefond og samfunnsengasjement skal banken bidra med tre millioner kroner over tre år til arbeidet med å hindre at ungdom dropper ut av skolen.

- "Nå kan vi endelig sove godt om natta. Støtten fra Spareskillingsbanken er den første langsiktige avtalen vi har inngått. For oss betydde det en forutsigbarhet som ikke har eksistert tidligere. Det gir oss en viktig anerkjennelse og et kvalitetsstempel, sier Tone

IMG_5083_jpg

Langsiktig samarbeid med Hopeful

Linktekst

Sammen skaper vi unike muligheter for ungdom

De ansatte i banken bidrar også med kompetanseutvikling av ungdommene gjennom Hopeful-skolen. Her lærer de unge om privat økonomi, sparing, kredittkort bruk, svindel mm.

-Takket være det fantastiske samarbeidet med Spareskillingsbanken har Hopeful også fått økt synlighet, salgsinntekter og flere private kunder og samarbeidspartnere. Sammen skaper vi unike muligheter for ungdom, sier Tone.

tone_3

-"Det er viktig og meningsfullt for oss som en lokal og samfunnsengasjert sparebank å bidra til dette», sier adm. banksjef Kenneth Engedal

Andre artikler om Skillingsfondet

Nytt museumsbygg Odderøya Kristiansand. Foto 1. Gro Eikeland

3 millioner til Vest-Agder-museet

Les mer
Ungdommer i Hopeful

-Hopeful har gitt oss en ny start

Les mer
Fond i gave

Nytt gavedryss fra bankens gavefond

Les mer
Bildetekst: Fra venstre, Bjørn Edvart Andersen, Cato Baarli, Nicolai Gundersen, Erik Mulstad, Wilhelm Berg-Heimdal, Håkon Sørensen, Teodor Johnsen Horne, Malin Gloppen-Pedersen, Patrick Knutsen

-Det hender vi fikser ting

Les mer
hovedbildet

Håndballfeber i Øvrebø

Les mer