Gå til sideinnhold
Hjem / Kontoer / Sommerjobb: Hva må jeg tenke på?

Sommerjobb: Hva må jeg tenke på?

Nora sommerjobb

Har du fått din første sommerjobb, eller ønsker du kanskje å få en deltidsjobb ved siden av skolen? Her har vi samlet noe av det du trenger å vite når du skal begynne å tjene dine egne penger.

Kort og konto

Når du skal begynne å jobbe, er det viktig å få opprettet en lønnskonto – slik at arbeidsgiver har et kontonummer å overføre lønna til. Når kontoen er på plass er det også smart å skaffe seg et bankkort knyttet til kontoen, og mobilbank slik at du enkelt kan holde oversikt over hvor mye penger du har til enhver tid.  

Det finnes forskjellige typer kort og konto

For deg under 18:

For deg over 18:

BSU

Det er aldri for sent (eller for tidlig) å begynne med boligsparing, og du bør derfor vurdere om du skal opprette en BSU-konto i tillegg til en vanlig lønnskonto.
Klarer du å spare maksbeløpet på 27.500,- pr år kan du oppnå skattefradrag på hele 2.750 kroner. Men husk at for at det skal lønne seg må du være over frikortgrensa, altså ha skattbar inntekt.

Les mer om BSU her

IMG_2658

Jeg fikk noen smarte sparetips av Anette i banken. Så nå er både sparing til lappen og aksjefond i boks.

Trenger jeg frikort eller skattekort?

Hvis du er over 13 år og tjener egne penger må du skaffe deg frikort eller skattekort. Hvilket kort du trenger avhenger av om du i løpet av året kommer til å tjene mer eller mindre enn 65.000 kroner.

Sommerjobb og frikort

Et frikort er et skattekort som viser arbeidsgiveren din at det ikke skal trekkes skatt av lønnen din. Du får frikort dersom du tjener 65 000 kroner eller mindre. Fra det året du fyller 13, og så lenge du tjener under frikortgrensen vil du automatisk få tildelt frikort. Frem til du søker om skattekort, vil du automatisk motta frikort hvert år. Har du flere arbeidsgivere må du huske å logge inn på skatteetaten.no og fordele frikortbeløpet mellom dem.

Bestill frikort hos Skatteetaten

Husk BankID

For å kunne hente ut skattekort eller frikort må du huske at du må ha BankID.

BankID er en elektronisk legitimasjon som du bruker på nett. En elektronisk signatur er like bindene som en fysisk signatur.

Les om og bestill BankID

Hva skjer om jeg tjener mer enn 65.000 når jeg har frikort?

Hvis du har feilberegnet, eller plutselig jobbet mer enn antatt, og dermed tjener mer enn frikortgrensa, er det bare å gå inn på skatteetaten.no og bestille skattekort. Det beløpet du allerede har tjent tas med i grunnlaget for beregningen av skattekortet; altså hvor mye du skal trekkes i skatt på videre lønn. Det er verdt å nevne at man må skatte 50% på det man tjener over frikortgrensen. Derfor lønner det seg alltid å holde et lite øye med hvor mye man har tjent før man «bruker opp» frikortet.

Hva er skattekort?

Et skattekort viser hvor mye skatt arbeidsgiveren din skal trekke av lønna di, før den blir utbetalt til din konto. Hvor mye du skal betale i skatt beregnes ut fra hvor mye du tjener, og skattekortet fornyes automatisk hvert år – med samme tabell- eller prosenttrekk som året før. Vær obs på at det er din jobb å sørge for at du trekker korrekt skatt. Mens et prosenttrekk innebærer at arbeidsgiver trekker den samme prosenten uansett hvor mye du tjener, vil et tabelltrekk justere seg slik at jo mer du tjener, jo mer trekker du, og motsatt.

Bestill skattekort hos Skatteetaten

Trenger du flere sparetips er Anette Sheppard klar til å hjelpe deg.
Trenger du flere sparetips er Anette Sheppard klar til å hjelpe deg.

3 sparetips

Når du begynner å tjene dine egne penger er det lett å føle seg rik, og det er fristende å bruke opp alt med en gang.

Men, pengene kommer oftest bedre til nytte hvis du klarer å spare opp et større beløp. Her er tre ting det kan være lurt å tenke på:

  1. Sett deg et sparemål. Tenk gjennom hva du virkelig ønsker deg, og som er motiverende å spare til
  2. Opprett en egen sparekonto. Da har du lettere oversikt over hvor mye du har spart
  3. Tjener du såpass mye at du betaler skatt, bør du vurdere om du er klar for å spare til fremtidig bolig – BSU

Lykke til med sommerjobb!

Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere dersom du har spørsmål om sparing, kort eller bankID – vi hjelper deg gjerne