Gå til sideinnhold
Hjem / Lån og eiendom / Boliglån / Boliglån for deg over 34 år

Boliglån for deg over 34 år

Det er en stor beslutning å skal kjøpe seg bolig, enten det er leilighet eller hus. Våre rådgivere hjelper deg med boliglånet og gir deg gode råd.

Flytende rente

Med flytende rente beveger prisen på ditt boliglån seg i forhold til hvordan rentenivået er. Vi er stolte av å kunne boliglån med lav rente.

Grønt boliglån

Dersom boligen din har energiklasse A eller B kvalifiserer boligen din til grønt boliglån og enda bedre rente på ditt boliglån

Boliglånskalkulator

kr
kr
kr
%
Månedlig:
Nominell rente:
%
Effektiv rente:
%
Totalpris over år:
kr

Skjul nedbetalingsplan

Hvor mye kan du låne?

  • For å kunne søke om boliglån må du ha minimum 15% egenkapital
  • Men med ekstra sikkerhet kan du søke om inntil 100% belåning
  • Maksimalt kan du låne opptil fem ganger egen inntekt før skatt.

Se hva boliglånet vil koste deg

Refinansiering

Ønsker du å øke boliglånet ditt til å pusse opp eller bygge ut? Vil du kjøpe bil eller samle flere lån? Kontakt oss så finner vi en løsning skreddersydd for deg.

André Fugledal (leder for privatmarkedet) og Rolf Bjarne Lie (rådgiver lån) tar gjerne en prat hvis du begynner å planlegge å selge huset for å kjøpe deg en mindre bolig.

Ta gjerne kontakt

Ønsker du mer informasjon om våre boliglån ta gjerne kontakt eller kom innom oss for en prat.

[email protected]

38 17 26 00

Festningsgata 11

Dette lurer mange på når de vurderer å søke boliglån

Annuitetslån eller serielån?

Det er to måter å nedbetale lånet på; annuitetslån eller serielån. Med et annuitetslån betaler du et likt beløp hver måned, mens med et serielån betaler du et fast avdrag i måneden, pluss renter. Den totale kostnaden blir litt lavere ved valg av serielån.

Hva er boligkreditt?

Boligkreditt (kalles også rammelån eller fleksilån), og er et lån med sikkerhet i egen bolig. Sammen med banken settes en ramme for hvor mye du kan låne, og pengene kan brukes til hva du ønsker når du trenger det. Fordelen er at du kun betaler renter av det du faktisk benytter.

Hva er dokumentavgift?

Hvis du kjøper en selveierbolig kommer det en dokumentavgift på 2,5% utover kjøpesummen. Det må du huske å ta med i beregningen når du legger inn bud. En leilighet til 2.000.000,- får dermed en dokumentavgift på 50.000,-, og hvis finansieringsbeviset ditt er på akkurat 2.000.000 kan du ikke by mer enn 1.950.000. Det er ingen dokumentavgift på borettslag og aksjeleiligheter.

Hva er en kausjonist?

En kausjonist er en som stiller med en ekstra sikkerhet, gjerne i sin egen bolig, i tillegg til sikkerheten i boligen som skal kjøpes. Man trenger kausjonist dersom man ikke har tilstrekkelig med egenkapital.

Hva er en medlånetaker?

Skal du kjøpe bolig sammen med en annen, hvor begge skal stå som ansvarlige lånetakere, er dere begge medlånetakere for hverandre.

Hva er et finansieringsbevis

Et finansieringsbevis er et dokument som bekrefter hvor mye du kan få i lån. Skal du kjøpe ny bolig kan det være lurt å innhente finansieringsbeviset allerde nå, slik at du er klar for en eventuell budrunde. Finansieringsbeviset er uforpliktende, gratis og gyldig i 3 måneder.

Hva er fellesgjeld?

Fellesgjeld er sameiets, borettslaget eller boligaksjeselskapets gjeld, og oppstår gjerne i forbindelse med bygging og vedlikehold av boligene. Fellesgjelden fordeles på alle boenhetene og benevnes «andel fellesgjeld». Fellesgjelden plusses på prisantydningen for å finne den totale prisen på en bolig, og du kan derfor ikke gi bud på boliger der prisantydning og fellesgjeld overstiger din totale låneramme.

Felleskostnader kalles ofte «husleie», og kommer som en månedlig kostnad utenfor kjøpesum, og dekker ting som strøm til fellesareal, snøbrøyting og lignende.

Hva er tinglysningsgebyr?

Tinglysningsgebyr er noe du betaler til staten for pantedokumentet på boligen din – altså et dokument som sier hvilken bank som har gitt deg lån, og tatt sikkerhet i boligen. Dette koster mellom 200-525 kroner avhengig av hvilken type bolig du har kjøpt.

Hva menes med sikkerhet i en annen bolig?

Om man ikke har egenkapital på 15% kan man i noen tilfeller få lån gjennom sikkerhet i annen bolig. Banken kan akseptere sikkerhet i eiendom ved husbygging, sikkerhet i primærbolig ved kjøp av sekundærbolig eller om man er førstegangskjøper kan banken godta en kausjonist som stiller med sikkerhet i egen bolig.

Hva vil det si å refinansiere boliglånet?

Å refinansiere boliglånet betyr å gjøre endringer på eksisterende lån. Det kan være å 1) slå sammen flere mindre lån som til sammen utgjør mindre enn 85% av boligens verdi, 2) du øker lånet for å få penger til f. eks oppussing, påbygging eller å hjelpe barna inn på boligmarkedet, 3) du søker om lavere rente fordi boligen har steget i verdi eller du har nedbetalt såpass mye på lånet at du har lavere belåningsgrad, eller 4) du flytter lånet til en annen bank.

Hvor mye egenkapital må jeg ha?

I dag er kravet for egenkapital på 15% av boligens markedsverdi.

Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Hovedregelen er at du kan låne inntil 5 ganger inntekt før skatt. I tillegg må du ha minimum 15% egenkapital. Prøv gjerne vår lånekalkulator .

Hvordan flytte boliglån?

Har du boliglån i en annen bank, men lurer på om Spareskillingsbanken kan gi deg bedre betingelser? Fyll inn skjema så kontakter vi deg for en gjennomgang. Vi hjelper deg selvfølgelig gjennom prosessen om du skulle velge å flytte boliglånet til oss?

Hvordan søke boliglån?

Det finnes to måter å søke huslån på: møte med kunderådgiver eller digitalt i nettbanken. På nett fyller du enkelt inn en søknad, og gir oss samtykke til å hente inn nødvendig informasjon. Ønsker du veiledning eller har spørsmål kan det være greit å avtale et møte med en av våre rådgviere. Husk å ta med skattemelding og lønnslipper så vi har grunnlaget på plass.

Kan jeg få et bedre tilbud hos en annen bank?

Alle banker må forholde seg til utlånsforskriften fra finansdepartementet og styres av det samme regelverket.

Kan jeg kjøpe ny bolig før den gamle er solgt?

Det tryggeste er alltid å selge først. Da vet du akkurat hvor mye du har i egenkapital til neste bolig. Velger du å kjøpe først blir du sittende med to lån i en uviss periode og trenger kanskje mellomfinansiering. Din nåværende bolig kan jo også bli solgt for mindre enn forventet. Avtal gjerne et møte med oss, så finner vi en god løsning.

Må jeg bruke BSU når jeg skal kjøpe hus eller leilighet?

Det kom nye regler i januar 2021 som fastslår at de som eier bolig ikke får skattefradrag for BSU. Det betyr at du ikke trenger å bruke BSU når du kjøper din første bolig, men du får ikke lenger noen gevinst ved å ikke bruke den. Du som allerede eier en bolig vil heller ikke få skattefradrag på nye innskudd i BSU.

Nedbetalingsplan

Normalt er nedbetalingstiden på boliglån 25-30 år men vi tilbyr varierte nedbetalingsplaner. Sammen med deg finner vi den nedbetalingsplanen som passer deg best.

Hvilken dokumentasjon trenger jeg for å søke?

I søknaden spør vi etter informasjon om arbeidsforhold, årsinntekt, gjeld, egenkapital og økonomi ift. eventuelle barn (månedlige kostnader som barnehage og barnebidrag). Du må også fylle ut hvilken kommune du tenker å kjøpe bolig i. Hvis du skal kjøpe bolig sammen med en annen, må du ha klart denne personens personnummer, arbeidsforhold, inntekt og gjeld.

Kan jeg søke om finansieringsbevis fra Spareskillingsbanken uten å være kunde?

Søknad til finansieringsbevis blir sendt gjennom innlogging i din nettbank, og derfor må både du, og eventuell medlånetaker, være eksisterende kunde hos oss.