Gå til sideinnhold
Hjem / Gavefond / Nytt tilbud for unge hos Kudos

Nytt tilbud for unge hos Kudos

Mustafa Idris Sido, Salim Salih Ibrahim og Per Dovland er godt fornøyd med den nye bilen.
Mustafa Idris Sido, Salim Salih Ibrahim og Per Dovland er godt fornøyd med den nye bilen.

Kudos er et tiltak fra Kirkens Bymisjon som gir muligheter til ungdom i Kristiansand. De fikk nylig midler fra Skillingsfondet til kjøp av elbil for ungdom som har behov for øvelseskjøring. 

Bymisjonen ønsket en satsning rettet mot ungdom

Det begynte med at Kirkens Bymisjon ønsket en satsing rettet mot ungdom i Kristiansand. Vi er en robust organisasjon, men vi ønsket å satse mer på denne viktige målgruppen, sier Per Dovland som er ansatt som tiltaksleder i Kristiansand.

Om Kudos

  • Kudos består av fire ansatte, to lærlinger og mange frivillige.
  • De har lokaler i Rådhusgata i Kristiansand sentrum som ble åpnet 19. mai 2020.
  • Der har de en kafé, oppholdsrom for unge, ulike fritidstilbud og aktiviteter, jobb/arbeidstrening, juridiske tjenester og nå også øvelseskjøring.

Tiltaksleder i Kudos Per Dovland.
Tiltaksleder i Kudos Per Dovland.

Forebyggende effekt

Vi ønsker å skape muligheter for ungdom. Målet er at Kristiansand skal bli en litt bedre plass i vokse opp i.

«Vi vet at jobb, aktivitet og fellesskap har en veldig forebyggende effekt», sier Per Dovland, tiltaksleder i Kudos

Drives av frivillige

Kafeen til Kudos drives av frivillige og er åpen for alle uansett alder, men ungdom under 20 år får halv pris på alt av mat og drikke. I kjelleren finnes det et stort rom med kjøkken og biljardbord som er kun for ungdom. Dette rommet kan også leies av ungdommer og organisasjoner.  Administrasjonen har et kontorlokale i 2. etasje. 

Standarden på lokalene er veldig høy og det har de gjort veldig bevisst ifølge Per. – Det er viktig for oss at alt ser bra ut og fungerer, det viser at vi tar brukerne på alvor og medfører også at det ikke er noe hærverk.

Møter alle med åpent sinn

Man hører stadig om vanskelig ungdom som oppholder seg i Markens til sent på kveld, der det også forekommer rusmisbruk og vold. Dovland mener at dette er en veldig marginal gruppe. 

-Vi ønsker å hjelpe alle, men vi er ikke et tiltak spesielt for ungdom med problemer. Vi møter alle med et åpent sinn og ønsker å ha fokus på den store gruppen med flott ungdom som tross alt er flertallet. Hos oss tar vi all ungdom på alvor, vi lytter til dem og vi har hatt veldig lite problemer. Vi har også alltid trygge voksne som er på plass i lokalene, sier han.

Tilbudet er til ungdommer fra alle samfunnslag

Salim og Mustafa
Salim og Mustafa

Salim Salih Ibrahim (18 år) og Mustafa Idris Sido (18 år) har vært med i Kudos fra starten og er veldig fornøyd med plassen og tilbudene. -Kudos er veldig viktig for oss fordi det er en trygg plass der vi kan være sammen med venner, ha det gøy og være oss selv, sier Salim. 

Mange bruker plassen til å lese og studere samt å ha møter og feire bursdager. Selv om tilbudet brukes av ulike grupper er det spesielt viktig for de som har ulike utfordringer. 

Er et «andre hjem» for mange

-Det er ungdommer fra alle samfunnslag som kommer til oss. Vi har åpen seks dager i uka og har derfor mulighet til å se dem ofte. Vi er en kontinuitetsbærer og et andre hjem for mange, sier Dovland. 

-Det er mye bedre å være her enn å være ut på gata. På Kudos får vi også hjelp i form av jobbkurs og at man får fokus på gode tanker og muligheter, sier Mustafa. 

Godt miljø i kaféen
Godt miljø i kaféen

Blir møtt med respekt

Det beste med plassen er hvordan vi blir tatt imot. Vi blir møtt med respekt og kan fortelle de voksne alt vi har på hjertet uten at det vil få konsekvenser. Dersom vi trenger råd og veiledning får vi ikke bare et svar, men også god en begrunnelse. Det som imponerer meg mest er at de bryr seg om andre folk selv om de ikke trenger det, sier Salim.

Fikk 400 000,- til ny bil fra Skillingsfondet

Den nye bilen utenfor lokalene til Kudos
Den nye bilen utenfor lokalene til Kudos

Kudos Kirkens Bymisjon 400 000 kr fra Skillingsfondet til en ny el-bil, inkludert foliering og ladestasjon. Grunnen til at de søkte om støtte til innkjøp av bil var at de, over lengre tid, så at mange av ungdommene ikke hadde mulighet til å øvelseskjøre hjemme. Årsaken var at mange ikke har tilgang til bil eller til ledsager.

Å ha lappen gir mange muligheter

Det er mange ungdommer som ønsker å ta lappen, men uten å kunne øvelseskjøre først kan blir veldig dyrt. Vi ønsker å gå hjelpe dem. Det er viktig fordi det å ikke ha lappen kan være med på å skape utenforskap, sier Dovland. 

-I Norge er det forventet at man skal ha lappen. Hvis man skal søke på en jobb er det ofte et av kravene at man har sertifikat i klasse B, sier Salim. 

Mustafa gleder seg til å kjøre i den nye bilen.
Mustafa gleder seg til å kjøre i den nye bilen.

Er på jakt etter ledsagere i bilen

Tilbudet starter offisielt 1. januar 2023 og er for ungdom som har behov og som har trafikalt grunnkurs. Kjøringen vil foregå etter skoletid og i helger. Per gleder seg til å starte opp og tror det vil bli stor etterspørsel. De har også et samarbeid med en lokal kjøreskole for videre oppfølging, men ikke alle brikker er helt på plass ennå. 

-Vi er på jakt etter ledsagere i bilen. Trygge voksne som ønsker å bidra som frivillige. De må ha politiattest uten anmerkninger og vil også få et veiledningskurs, sier han. 

Per Dovland, Mustafa Idris Sido, Bente Rosseland (kaféansvarlig, Salim Salih Ibrahim, Emilie Thorstensen (frivillig)
Per Dovland, Mustafa Idris Sido, Bente Rosseland (kaféansvarlig, Salim Salih Ibrahim, Emilie Thorstensen (frivillig)

Ønsker å skape et fellesskap

I løpet av to års drift er det allerede flere hundre som er innom Kudos i løpet av en måned. Med et nytt tilbud står de enda sterkere til å hjelpe lokal ungdom. –«Vi ønsker å skape et felleskap og motvirke ensomhet», sier Dovland avslutningsvis. 

Siste artikler

Du tar en betydelig økonomisk risiko ved å bare sitte i et styre. Det kan fremmes krav mot ansvarlige styremedlemmer. Med styreansvarforsikring er du dekket dersom det skulle skje.

Styreansvarforsikring

Les mer
Vipps skattefradrag

Aktiver skattefradrag i Vipps

Les mer