Gå til sideinnhold
Hjem / Sparing / Aksjefond
Aksjefond

Aksjefond

Aksjefond

Ønsker du å spare langsiktig (minst 5-8 år) kan det være smart å spare i aksjefond.

Historisk sett har sparing i aksjefond gitt bedre avkastning enn å spare i bank.

Spareroboten hjelper deg i gang

Dersom du ønsker hjelp til å komme i gang kan du bruke spareroboten til å velge et fond fra vår fondsportal i Norne Securities.

Spareroboten foreslår fond basert på det du legger inn eller svarer når du går gjennom løypa til Spareroboten.

Fordeler med sparing i aksjefond

  • Høyere forventet avkastning enn banksparing
  • Pengene passes på av en profesjonell forvalter
  • Redusert forventet risiko sammenliknet med enkeltaksjer

Rentefond

Vi tilbyr også rentefond til våre kunder. Dette kan ordnes selv via nettbank eller så kan en av våre rådgivere fikse dette.


Kjøp og salg

Det er enkelt å kjøpe og selge fondsandeler. Elektronisk etablering av kundeforhold og signering av kjøp og salgsordre med BankID har gjort det enda enklere.

Hva er et fond?

Et verdipapirfond er en kollektiv investering der mange sparere går sammen om å plassere pengene sine i verdipapirmarkedet. Å spare i fond er en god måte å spare på, fordi det historisk sett gir bedre avkastning enn vanlig banksparing. Hvert fond har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning. Forvalterne gjør de investeringer de til en hver tid mener er de beste. Forvalteren legger dine penger inn i den samme potten som midlene til de andre investorene. Summen av alle pengene blir kalt fondets forvaltningskapital. Forvalteren investerer deretter forvaltningskapitalen i aksjer, obligasjoner eller en kombinasjon av disse. Den høyere avkastningen kommer av at fondet du har plassert sparepengene dine i, har investert i selskaper som stadig skaper mer verdi. Aksjemarkedet svinger, men så lenge vi har produktivitetsvekst og økt verdiskaping i samfunnet vil aksjemarkedet over tid stige mer enn det faller.

Ulike typer fond

Det finnes tre hovedtyper fond; Aksjefondrentefond og kombinasjonsfond. Hvilke fond som passer for deg avhenger blant annet av ønsket risiko og tidshorisont. Jo lenger du sparer, jo større er sjansene for å få god avkastning. Aksjefond Et aksjefond er et verdipapirfond hvor minimum 80 prosent av andelseiernes kapital investeres i aksjemarkedet. Aksjefond er inndelt i ulike grupper etter hvor fondets midler skal investeres. Investeringen kan for eksempel være geografisk avgrenset (til Norge, Norden eller Europa) eller på bransje (for eksempel helse, finans eller teknologi). Kombinasjonsfond Et kombinasjonsfond er som navnet tilsier en kombinasjon av et aksjefond og et rentefond. Rentefond Et rentefond er et fond som plasserer pengene i rentebærende papirer som sertifikater og obligasjoner.

Våre fondsleverandører

Vil du lære deg mer om fond?

Ta en titt på fondshåndboken, her står alt du trenger å vite for å starte med sparing i fond. Alternativt så kan du komme inn til oss hvor en av våre dyktige og erfarne rådgivere gir den en innføring i fond og gir deg råd basert på din risikovillighet og økonomiske situasjon.

Sparekalkulator

Bruk sparekalkulatoren under til å beregne hvor mye du må spare for å nå ditt sparemål.

Sparekalkulator

Prøv spareroboten

Fyll ut skjemaet under – så hjelper vi deg gjerne i gang med sparingen din

Ta gjerne kontakt med en av våre rådgivere for å komme i gang med sparingen