Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Bruker du feriepengene bare til ferie?

Bruker du feriepengene bare til ferie?

Men hva er egentlig feriepenger? Hvor mye får man? Og er det rom for å spare litt av dem?

pexels-pixabay-413960

Hva er egentlig feriepenger?

Feriepenger er noe som arbeidsgiver betaler ut i stedet for vanlig lønn når du skal ha ferie. Årets feriepenger er penger som er satt av i fjor (som kalles opptjeningsåret), men som blir utbetalt i år.

Hvor mye får man?

Arbeidsgiveren din trekker en prosentandel av lønnen din hver måned (normalt 12 %) og det er disse man får når man får feriepengene. På lønnslippen fra desember står det hvilket feriepengegrunnlag du har. På denne måten kan du regne deg frem til hvor mye feriepenger du får.

NB! Hvis du begynte i ny jobb for eksempel i januar – får du ikke feriepenger fra den nye jobben. Fordi du ikke jobbet der i opptjeningsåret. Men du har alikevel rett på ferie, og dersom du har jobbet andre steder før, vil du jo få feriepenger fra den forrige jobben.

Skatt på feriepenger?

Noen tror at feriepengene er skattefrie. Og det kan jo føles slik, men feriepengene er skattepliktig inntekt. Arbeidsgiveren din trekker litt mer skatt på de andre lønningene slik at det ikke trekkes skatt når du får feriepengene blir utbetalt.

Vi har noen tips til hvordan det kan være greit å forvalte feriepengene?

Det er alltid godt med litt ekstra inn på kontoen før sommerferien, og mange har nok store planer om både ferie, nye hagemøbler og kanskje litt oppussing. Og man må kose seg litt – det er viktig.

Men kanskje det også er rom for å spare litt av feriepengene?

Det kan være smart å spare litt av feriepengene hvis du har anledning til det. Under er forslag til 3 ting du kan gjøre i tillegg til å bruke feriepenger på ferie og litt ekstra kos.

  • Sette av litt på bufferkonto
    • En tid med høye strømpriser, økte renter og generell prisvekst har kanskje bufferkontoen fått gjennomgå. Med litt ekstra penger inn på kontoen i form av feriepenger kan kanskje gi rom for å å sette av litt på bufferkontoen igjen.
  • Litt ekstra inn på aksjefond?
    • Hvis det er rom for litt ekstra sparing er kjøp av aksjefond aktuelt. Aksjefond er den spareformen som historisk sett har gitt best avkastning dersom sparehorisonten er langsiktig – mer enn 5 år
  • Betal ned dyr forbruksgjeld
    • Kredittkortgjeld og forbrukslån er den dyreste formen for lån og kreditt. Betal ned dette hvis du har anledning.