Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Hva bruker du feriepengene til?

Hva bruker du feriepengene til?

Hva bruker du feriepengene til?

Det er alltid godt med litt ekstra inn på kontoen før sommerferien, og mange har nok store planer om både ferie, nye hagemøbler og kanskje litt oppussing. Men er det også rom for å spare litt?

Her er noen råd om hvordan du kan bruke feriepengene fornuftig:

  • Ferie: Ferie er jo hovedformålet med feriepengene. Men planlegg en ferie som passer økonomien din, enten det er en liten tur i nærområdet eller en lengre reise.
  • Sparing: Hvis du ikke har behov for å bruke alle feriepengene på ferie, kan du sette av en del til sparing. Dette kan være en god måte å bygge opp en økonomisk buffer på.
  • Nedbetaling av gjeld: Har du gjeld med høye renter, som kredittkortgjeld eller forbrukslån, kan det være lurt å bruke feriepenger til å nedbetale denne gjelden. Dette vil gi deg bedre økonomisk oversikt og lavere renteutgifter på sikt.
  • Oppgraderinger eller vedlikehold: Feriepenger kan også brukes til oppgraderinger eller vedlikehold av bolig, bil eller annet som du ellers ikke har råd til i det daglige.
  • Aksjefond: Hvis det er rom for litt ekstra sparing kan det kanskje være lurt å kjøpe aksjefond . Aksjefond er den spareformen som historisk sett har gitt best avkastning dersom sparehorisonten er langsiktig - mer enn 5 år
  • Buffer til uforutsette utgifter: Sett av en del av feriepengene til en bufferkonto for uforutsette utgifter, som reparasjoner eller medisinske utgifter.

Det viktigste er å tenke gjennom hva som gir deg mest verdi og trygghet i det lange løp. Enten det er avslapning og rekreasjon på en ferie eller å styrke den økonomiske situasjon, er det opp til deg å finne det som passer best for deg og din situasjon.

Litt mer om feriepenger

Hvor mye får man i feriepenger?

Arbeidsgiveren din trekker en prosentandel av lønnen din hver måned (normalt 12 %) og det er disse man får når man får feriepengene. På lønnslippen fra desember står det hvilket feriepengegrunnlag du har. På denne måten kan du regne deg frem til hvor mye feriepenger du får.

Feriepenger og ny jobb

Hvis du begynte i ny jobb for eksempel i januar - får du ikke feriepenger fra den nye jobben. Fordi du ikke jobbet der i opptjeningsåret. Men du har allikevel rett på ferie, og dersom du har jobbet andre steder før, vil du jo få feriepenger fra den forrige jobben.

Skatt på feriepenger?

Noen tror at feriepengene er skattefrie. Og det kan jo føles slik, men feriepengene er skattepliktig inntekt. Arbeidsgiveren din trekker litt mer skatt på de andre lønningene slik at det ikke trekkes skatt når du får feriepengene blir utbetalt.

Hva er feriepenger?

Feriepenger er noe som arbeidsgiver betaler ut i stedet for vanlig lønn når du skal ha ferie. Årets feriepenger er penger som er satt av i fjor (som kalles opptjeningsåret), men som blir utbetalt i år.