Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Fra hus til leilighet. Hva er din fremtidsdrøm?

Fra hus til leilighet. Hva er din fremtidsdrøm?

André Fugledal (leder for privatmarkedet) og Rolf Bjarne Lie (rådgiver lån) tar gjerne en prat hvis du begynner å planlegge å selge huset for å kjøpe deg en mindre bolig.

Det er viktig å ha tanker og drømmer om fremtiden. Er drømmen din mer fritid og tid til å dyrke hobbyer? Da kan det kanskje være på tide å begynne å tenke på å selge huset og kjøpe seg en mindre bolig.

Mange fordeler med mindre bolig

-Når barna flytter ut er det mange som kjenner at huset blir for stort, og ønsker seg noe mindre. Det er det mange fordeler med, sier Andre Fugledal, leder for privatmarkedet i Spareskillingsbanken.

André Fugledal (leder for privatmarkedet) og Rolf Bjarne Lie (rådgiver lån) tar gjerne en prat hvis du begynner å planlegge å selge huset for å kjøpe deg en mindre bolig.
André Fugledal (leder for privatmarkedet) og Rolf Bjarne Lie (rådgiver lån) tar gjerne en prat hvis du begynner å planlegge å selge huset for å kjøpe deg en mindre bolig.

Tenk deg godt om

Selv om det er mange fordeler med mindre hus, er det også viktig å tenke godt gjennom om det er det riktige, og om det er noe du vil savne. Tenk godt gjennom fordeler og bakdeler med å selge huset og flytte i noe mindre før du bestemmer deg. Vi har samlet noen for- og bakdeler, samt noen tips til deg som har begynt å drømme om en mer lettvinn hverdag.

Noen fordeler med mindre bolig?

 • Du får mindre vedlikehold og det er mindre å holde rent.
 • I få tilfeller er det hage i leilighet – det betyr også mindre hagestell. Noen sier at de savner hage når de flytter i leilighet. Men det er mulig å få tak i leilighet med en liten hage, eller du kan skaffe deg en andel i en kolonihage
 • Du slipper snømåking om vinteren. I et borettslag eller sameie er det andre som fikser det for deg
 • Det er mindre areal, og derfor er det rimeligere for deg å varme opp – dvs at strømregningen blir lavere
 • I de fleste tilfeller får du mindre lån når du kjøper leiligheter, og dermed får du også lavere månedlige lånekostnader.
 • Kostander til vedlikehold kan bli lavere. Mye av dette er inkludert i felleskostnader. Det samme gjelder kommunale avgifter
 • Hvis leiligheten har sentral beliggenhet slipper du kanskje også å ha bil? Noe som betyr lavere kostnader

Dette kan kanskje bli en utfordring?

 • Mindre bolig betyr mindre plass – også til oppbevaring
 • Og det kan være lurt at du tar en skikkelig opprydning før flyttingen
 • Mindre plass betyr også at du får mindre plass til gjester….
 • Naboene er tettere på og da må du også ta litt mer hensyn. Og det betyr også mer innsyn
 • Hvis du har stor glede av å bo i huset, syns vedlikehold og hagearbeid er gøy – da kan det være lurt at du venter med å flytte

Hva er viktig for deg?

Ønsker dere å selge for å få mer tid og penger til overs? Er huset blitt for stort? Ønsker dere et enklere liv med tid til andre ting enn hage og vedlikehold?

-Uansett årsak er er det lurt å sjekke hvor mye du ser for deg å betale i måneden før du kjøper leiligheten, sier Rolf Bjarne Lie, rådgiver lån - Og det hjelper vi deg gjerne med

"Vi i banken hjelper deg med en total gjennomgang av økonomien og finne gode løsninger for at du skal nå din boligdrøm", sier Rolf Bjarne Lie i Spareskillingsbanken

IMG_7055

Prøv boliglånskalkulatoren

Ved hjelp av boliglånskalkulatoren kan du enkelt selv beregne hva et nytt lån til ny bolig vil koste deg. Og vi i banken hjelper deg selvsagt med en total gjennomgang av økonomien og finne gode løsninger for at du skal nå din boligdrøm.

Få en verdivurdering

Eiendomsmegler Alex Modahl i Krogsveen anbefaler alle kunder å få en verdivurdering på huset sitt før den endelige beslutningen tas. – Ønsker du å ha noe mindre og mer lettvint hjelper vi deg gjerne med å finne en leilighet som passer livsstilen, sier Alex Modahl. – Mange ønsker noe mindre og nyere for å få mindre vedlikehold og enklere å holde rent.

Mindre vedlikehold betyr mer fritid, og mulighet for å dyrke hobbyer og de drømmene man har for fremtiden.

Test boliglånskalkulatoren og få en verdivurdering på huset ditt.

Ønsker du å finne en mindre bolig hjelper vi deg gjerne, sier Alex Modahl i Eiendomsmegler Krogsveen
Ønsker du å finne en mindre bolig hjelper vi deg gjerne, sier Alex Modahl i Eiendomsmegler Krogsveen

Tips i prosessen

 • Hvilke aktiviteter ønsker dere å fortsette med, og hva ønsker dere å slippe?
 • Kanskje trenger du fortsatt plass til et stort middagsbord med mange stoler. Kanskje trives du med litt hagearbeid innimellom? Finn en leilighet som passer livsstilen din
 • Trenger du like mange rom som før? Er barnebarna ofte på besøk, kan det være praktisk. Men kommer de langveisfra to ganger i året, er det kanskje vel så praktisk å la dem bo på et hotell i nærheten.
 • Er dere et par som flytter fra hus til leilighet sammen, er det viktig å forsikre at den andre parten fortsatt kan betjene lånet dersom en av dere skulle falle bort.
 • Bruk god tid, men ikke vent for lenge 

Hvis du har barn som har vokst opp i huset, kan det være lurt å si at dere har planer om å flytte – så de ikke får sjokk når dere har solgt, sier Jøran Flakk, eiendomsmegler hos Krogsveen

"Tenk gjennom hvilke aktiviteter dere ønsker å fortsette med, og hva ønsker dere å slippe når du vurderer å selge huset", anbefaler eiendomsmegler Jøran Flakk i Krogsveen

Jøran 7

Selge eller kjøpe først?

Et godt råd er å flytte til en enklere bolig mens du enda er frisk og sprek. Da har du mer tid til å gjøre det du vil.

Det er alltid en risiko med at du ikke får solgt når du vil. Og hvis du har lån på både huset du skal selge, og leiligheten du har kjøpt må du betjene to lån frem til huset er du har solgt.

De fleste må selge huset for å finansiere leiligheten, men det er individuelt om du må selge før du kan kjøpe. Det avhenger av hver enkelt sin økonomi. Hvis du har nok kapital, kan du slå til når du finner drømmeleiligheten.

– Hva som lønner seg og hva som er lurt er en vurdering vi tar sammen med kunden i hvert enkelt tilfelle, sier Andre Fugledal. -Det avhenger av kundens økonomi og boligmarkedet på tidspunktet, forklarer han.