Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Sjekk dette i skattemeldingen

Sjekk dette i skattemeldingen

Bilde til innskuddsgaranti

Nå har nok de fleste fått skattemeldingen, og da er det viktig å gå nøye gjennom den. Sjekk at du har fått riktige inntektsopplysninger og om alle fradrag er med.

Begynn med å logge deg inn

Når du har fått melding om at du har fått skattemelding så logger du deg inn på skatteetaten.no ved å bruke BankID eller MinID.

Når du har fått åpnet skattemeldingen kan du sjekke om lønn, betalt skatt, og andre opplysninger stemmer. Under har vi noen tips til hvilke ting som kan være smart å ta en ekstra sjekk på.

Gift eller samboer?

Dersom dere er gift lignes dere sammen, mens er du samboer så lignes dere hver for seg. Det betyr at dersom dere har felles lån som samboere vil lånet og rentene nå fordeles likt mellom medlåntakerene. Sjekk også at ligningsverdien(formuesverdien) er fordelt riktig i forhold til eierbrøk. Dette er spesielt viktig dersom dere er samboere.

Er du medlåntaker for et barn?

I situasjoner der foreldre er medlåntaker for barna, vil også gjeldsrentene automatisk bli fordelt mellom alle medlåntakerene. Men husk å endre dette slik at foreldre ikke får fradrag for renter som barnet har betalt.

Flere tips til hva du bør sjekke når du får skattemeldingen

 1. Rentefradrag
  • Du skal få igjen 22% av det du har betalt i renter
  • Rentekostnadene på lån fra banken er ferdig utfylt i skattemeldingen. Men sjekk at de er riktig, og at fordelingen mellom deg og ektefelle, partner eller samboer stemmer
   • Nytt i år med rentefradraget er at det fordeles likt mellom låntakerne. Men dette kan du endre selv hvis det ikke skal fordeles likt. Les mer om rentefradrag her
 2. Fradrag for BSU
  • Når du sparer i BSU får du 10% skattefradrag av det du har spart i BSU. Det skal komme automatisk på skattemeldingen din, men sjekk gjerne at det er der. Hvor mye du har spart finner du under post 3.1.1, mens selve fradraget finner du på siste side. Les mer skattefradrag på BSU her
 3. Foreldrefradrag
  • Hvis du har barn under 12 år i barnehage, SFO eller dagmamma - da har du krav på foreldrefradrag
  • Sjekk at fradraget er riktig:
 4. Reisefradrag
  • Du får fradrag for reiser til og fra jobb. Bunnfradraget er for 2023 satt til 14 400. Så dersom du har reiser som overstiger dette beløpet har du krav for fradrag for reiser til og fra jobb. Les mer om reisefradrag her
 5. Skatt på utleie av bolig eller hytte
  • Hvis du leier ut huset ditt (mer enn 50%) og inntektene er mer enn 20 000,- må du skatte av inntektene. Du kan trekke av kostnader til vedlikehold, kommunale avgifter og andre kostnader som er knyttet til utleiedelen.
  • Du kan leie ut hytta for inntil 10 000,- i året, uten at du må betale skatt. Leier du ut for mer enn 10 000,- må du betale 22% skatt for 85% av det over. Les mer om skatt og utleie her

Husk!

Skattemeldingen må du endre og levere før 30 april!

Hva betyr

Frikort

Et frikort er et skattekort som sier at du ikke trenger å betale skatt hvis du tjener under et visst beløp i løpet av året. For 2024 er grensen for frikort 70 000 kroner. Frikort er for deg som har en deltidsjobb ved siden av studiene eller jobber lite gjennom året. Går du over dette beløpet må du betale skatt som vanlig.

Skattemelding

Skattemeldingen er et dokument som gir en oversikt over inntekter, fradrag, formue og gjeld du har hatt i løpet av det siste året. Alle skattepliktige personer i Norge må levere skattemeldingen. Det er viktig å sjekke at all informasjon er korrekt.

Skatteoppgjør

Et skatteoppgjør er resultatet av skattemeldingen din. Når Skatteetaten har behandlet ferdig all informasjonen du har levert og ført opp, beregner de hvor mye skatt du faktisk skulle betale det året. Skatteoppgjøret viser da om du har betalt for mye eller for lite skatt.

Årsoppgaven

Årsoppgaven er et dokument du mottar fra banken din som gir deg en oversikt over all økonomisk aktivitet på kontoene dine i løpet av det foregående året. Den inneholder og inkluderer informasjon om renteinntekter, renteutgifter, gebyrer og eventuelle andre kostnader eller inntekter som er knyttet til banktjenestene dine.

pexels-nikita-belokhonov-5829726

Snart kommer skattemeldingen. Og det betyr høytid for svindlerne

Linktekst

Andre nyheter

Nytt museumsbygg Odderøya Kristiansand. Foto 1. Gro Eikeland

3 millioner til Vest-Agder-museet

Les mer
Ungdommer i Hopeful

-Hopeful har gitt oss en ny start

Les mer
Bedrift

Stilling ledig som bedriftsrådgiver

Les mer
Anette og Audun jobber med lån i Spareskillingsbanken og gir deg gjerne tips og råd i boligprosessen.

Stilling ledig som rådgiver på vårt lokalkontor i Vennesla

Les mer
Miljøfond_Bærekraft_Spareskillingsbanken

Vi lanserer Miljøfondet

Les mer