Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Håndballfeber i Øvrebø

Håndballfeber i Øvrebø

hovedbildet

Håndballaget til jenter og gutter-10/11 i Øvrebø IL har hatt en stor vekst i antall spillere. Derfor trengte de flere håndballer. Til det fikk de støtte fra bankens gavefond, Skillingsfondet

Mange nye medlemmer

Takket være en engasjert gruppe trenere og foreldre med et ønske om å skape et inkluderende miljø, har klubben de siste årene opplevd en positiv tilstrømning av nye medlemmer. 

Om Øvrebø IL

Øvrebø IL er et fleridrettslag som ble stiftet i 1920 og holder til på Øvrebø i Vennesla, litt over 2 mil nord for Kristiansand. De tilbyr tradisjonelle idretter som fotball, ski, hopp, orientering og håndball, samt mer utradisjonelle som padel og håndbak. 

Carina Vinvand er en av initiativtakerne og en av hjelpetrenerne på håndballaget
Carina Vinvand er en av initiativtakerne og en av hjelpetrenerne på håndballaget

Dette skjedde etter en periode med mindre engasjement og få spillere i håndballgruppa. Da kom det et initiativ fra trenere, foreldre og ledere i Øvrebø IL. De ønsket å ha et sterkt sosialt fokus og at håndballen skulle være en trivelig arena for alle involverte.

Trenerne, hjelpetrenerne (som også er foreldre) og engasjerte foreldre har med hardt arbeid klart å sammen å skape et håndballmiljø i vekst.

Hovedtrener for jenter og gutter 10/11, Marianne Robstad Løyning.
Hovedtrener for jenter og gutter 10/11, Marianne Robstad Løyning.

-"Det begynte med at vi startet opp et lag for 1. og 2. klasse for skolene i bygda (Skarpengland og Hægeland). Vi fikk med en knallgod trener i spissen, Marianne Robstad Løyning. Hun brenner for håndballen og ser en stor verdi i det å spille håndball som barn, da man alltid føler man har en plass å være på fritiden", sier Carina Vinvand. Hun er en av initiativtakerne og trenerne. 

Mads Hægeland Frustøl er en av flere gutter på laget.
Mads Hægeland Frustøl er en av flere gutter på laget.


Mads vil bli dyktig i håndball

I dag teller laget ca 35 spillere, alle i alderen 10-11  år. Selv om laget hovedsakelig består av jenter, er det også flere gutter med. En av disse er Mats Hægeland Frustøl (11 år) som tidligere spilte fotball. Nå har han kastet seg helhjertet inn i håndballen. Han har vært med i to måneder, trives godt og har ambisjoner om å bli dyktig i sin nye idrett.

Hannah Vinvand
Hannah Vinvand
Lykke Løyning
Lykke Løyning

Unge spillere med lang fartstid

Lykke Løyning (10 år) og Hannah Vinvand (12 år) er to av lagets spillere med lang fartstid. Begge har vært med siden de var små. - Jeg har spilt i 5-6 år. Det morsomste jeg vet er hoppskudd, sier Lykke. Hannah på sin side er keeper og trives best med å stå i mål, og når hun spiller på banen liker hun å finte ut motspillerne. 

Inkluderende miljø er suksessen

Mange idrettsklubber i Norge sliter med rekruttering og har mistet medlemmer som aldri kom tilbake etter perioden med nedstengning av idretten under korona-epidemien. Forklaring på suksessen til Øvrebø IL mener de er at de har klart å skape et godt og inkluderende miljø. 

-"Vi merker at barna trives og at de trekker med seg vennene sine fordi det er så gøy med håndballen. Barna har strømmet til og det har vært få som ramler av igjen. Dermed har vi blitt så mange", sier Carina Vinvand.

En gjeng fornøyde 11-12 åringer i Øvrebø IL.
En gjeng fornøyde 11-12 åringer i Øvrebø IL.

Klubben bruker håndball for å fremme idrettsglede, fellesskap og fysisk aktivitet blant barn og unge i lokalsamfunnet. Da får de en meningsfull fritidsaktivitet og muligheten til å utvikle seg, samt en plass å utfolde seg sosialt. Ifølge Vinvand har responsen fra lokalmiljøet vært svært positiv og med en stadig økende interesse. 

Søkte om midler fra Skillingsfondet

Men med den økte tilstrømningen av nye spillere, har klubben støtt på utfordringer når det gjelder utstyr.

- "Det har vært stor mangel på gode håndballer. De ballene vi har er gamle og fungerer dårlig. Det er lite sprett og de er glatte å holde i. Vi har lenge tenkt at her måtte det skje noe slik at spillerne kan utvikle seg enkeltvis og med ballferdighet", sier Carina. 

Derfor søkte klubben om støtte til dette via Skillingsfondet til Spareskillingsbanken. Der vant de 10 000 kr i den første tildelingen i 2024. Totalt ble det utdelt 400 000 kr til lag, foreninger og organisasjoner fra bankens gavefond. 

Pengene skal gå til kjøp av nye håndballer og ballpumper, noe som forventes å forbedre kvaliteten på treningene og opprettholde interesse og engasjement blant spillerne. Treningene foregår i Øvrebøhallen som er relativt ny, bygd i 2012 etter at den gamle brant ned i 2010. Mye ligger til rette for videre suksess. 

Klubben har bestilt inn nye håndballer
Klubben har bestilt inn nye håndballer

Carina Vinvand mener at flere håndballer vil gi dem mulighet til å opprettholde og utvide håndballtilbudet sitt. 

-"Det betyr enormt mye for oss. Det vil ikke bare forbedre kvaliteten på treningene, men også styrke samholdet og motivasjonen blant spillerne. Vi ser virkelig frem til å kunne se resultatene av denne støtten på håndballbanen", sier Vinvand.

Flere relaterte nyheter

Bildetekst: Fra venstre, Bjørn Edvart Andersen, Cato Baarli, Nicolai Gundersen, Erik Mulstad, Wilhelm Berg-Heimdal, Håkon Sørensen, Teodor Johnsen Horne, Malin Gloppen-Pedersen, Patrick Knutsen

-Det hender vi fikser ting

Les mer
hovedbildet

Håndballfeber i Øvrebø

Les mer
Skillingsfondet_jente_høyde

Årets første gavedryss

Les mer
hovedbilde

Lykkeskillingen - gavedryss til lokale organisasjoner

Les mer
Lene Heia fra Spareskillingsbanken overrekker 20 000,- til Anne Karin H. Tveide til Birkenes Frivilligsentral sitt arbeid før jul.

Juledryss til lokale organisasjoner

Les mer