Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Sparing på lang og kort sikt 

Sparing på lang og kort sikt 

Aksjesparing

Å spare i aksjefond og opprette en buffer er smarte økonomiske valg, som også bidrar til å sikre økonomien i fremtiden. Sparing i aksjefond er sparing på lang sikt, og sparing på bufferkonto er ment som kortsiktig sparing

Sparing i aksjefond 

Når du sparer i aksjefond, betyr det at du investerer pengene dine i en gruppe med selskaper. Dette er som å kjøpe aksjer i flere forskjellige bedrifter på en gang. Når disse selskapene gjør det bra, øker verdien av aksjene dine, og du kan tjene penger.

- Det kan virke som mye å holde styr på, men du trenger ikke å bekymre deg for å velge hvilke selskaper du skal investere i - profesjonelle forvaltere tar seg av dette for deg, forklarer Anette Sheppard, kunderådgiver sparing og plassering i Spareskillingsbanken

Det er viktig å tenke på å spare på både lang og kort sikt, sier Anette Sheppard, kunderådgiver kreditt
Det er viktig å tenke på å spare på både lang og kort sikt, sier Anette Sheppard, kunderådgiver kreditt

Aksjefond er langsiktig sparing

Men husk at investering i aksjefond er ikke noe du bør gjøre hvis du trenger pengene dine på kort sikt. Dette er fordi aksjemarkedet kan svinge opp og ned, og det tar tid å se positive resultater. Når man sparer i aksjefond er tidshorisonten 5-10 år.

Viktig med bufferkonto 

Samtidig som du sparer langsiktig i aksjefond, er det også viktig å spare i en bufferkonto. Bufferkonto en en sparekonto som du kan bruke hvis det dukker opp uforutsette utgifter eller når du opplever å kannskje miste inntekt.

- Bufferen er der for å hjelpe deg gjennom vanskelige tider og hindre deg i å måtte ta opp dyre lån eller bruke kredittkort, sier Anette

Trenger du flere sparetips er Anette Sheppard klar til å hjelpe deg.
Trenger du flere sparetips er Anette Sheppard klar til å hjelpe deg.

Hvor stor buffer bør man ha?

-"Tommelfingerregelen" er to netto månedslønner. Men det er flere ting som spiller inn på hvor stor den bør være. Både utgifter og jobbfremtid spiller inn, sier Anette og legger til -Men alt er bedre enn ingenting her.

Har du for eksempel utbetalt 25 000,-, bør bufferkontoen være på 50 000,-. Pengene på bufferkontoen bør være "lett tilgjengelig", derfor er en brukskonto smart å ha dem på.

Bufferkonto gir deg trygghet og ro i sjelen

Anette Sheppard, kunderådgiver

Husk dette om sparing i aksjefond eller bufferkonto

  • Sparing i aksjefond og opprettelse av en buffer handler om å ta ansvar for din egen økonomi.
  • Det er viktig å regelmessig sjekke hvordan investeringene dine går og justere planene etter behov.
  • Vær også disiplinert og sett av penger til sparing og buffer hver måned, selv om det bare er en liten sum.
  • Hvis du starter å spare når du er ung så trenger du ikke å spare mye hver måned for at det skal bli en god buffer når du trenger det.
  • Det er heller aldri for sent å starte sparing til pensjon, men summen du burde spare øker jo eldre du er.