Gå til sideinnhold
Hjem / Nyheter / Et juledryss over regionen

Et juledryss over regionen

Julie Berg fra Spareskillingsbanken (til venstre) deler stolt ut sjekk fra Juledryss til Arkivet
Julie Berg fra Spareskillingsbanken (til venstre) deler stolt ut sjekk fra Juledryss til Arkivet

Årets juledryss er delt ut, og av de rundt 60 søknadene som kom inn, var det 20 heldige utvalgte som mottok midler.

Hva er juledryss?

Juledryss er en del av bankens gavefond og deler ut midler før jul til lokale lag, foreninger og organisasjoner som bidrar til at andre får en jul de kan glede seg til. Konseptet juledryss har banken drevet med i 2 år, men gavemidler fra bankens gavefond har vært gjort i flere tiår. Hvert år deler vi ut flere millioner av bankens overskudd. Dette er en del av bankens mål om å være en aktiv bidragsyter til et mer bærekraftig lokalsamfunn.

Med Juledryss ønsker å gi et bidrag til arbeidet lokale organisasjoner gjør i førjulstiden slik at de kan hjelpe enda flere», sier Lene Heia, leder salg og marked i Spareskillingsbanken.
Med Juledryss ønsker å gi et bidrag til arbeidet lokale organisasjoner gjør i førjulstiden slik at de kan hjelpe enda flere», sier Lene Heia, leder salg og marked i Spareskillingsbanken.

«Som en del av bankens samfunnsengasjement ønsker vi å bidra til at byen blir et bedre sted å bo. Før jul er det mange organisasjoner som bidrar til at innbyggerne i lokalsamfunnet vårt får en bedre jul og førjulstid. Vi ønsker å gi et bidrag til arbeidet de gjør, slik at de kan hjelpe enda flere», sier Lene Heia, leder salg og marked i Spareskillingsbanken.

Mange trenger hjelp

Mange ønsker å gjøre en forskjell for andre, og vi mottar derfor mange søknader hvert år. Blant årets 20 formål som mottok midler i årets juledryss, ser vi formål som bidrar på hver sin måte til å gjøre lokalsamfunnet vårt til et bedre sted å bo.

«De ansatte i banken reiser rundt i regionen og deler ut gavesjekkene til de heldige mottakerne, og melder tilbake at de blir veldig rørt over takknemligheten de møter, og at de blir ekstra stolt av å jobbe i en organisasjon som bidrar på denne måten.

For oss er det en måte å bidra til å glede litt flere, slik at arbeidet til de som er i møte med organisasjonene skal bli litt lettere.

Vi ønsker å gi et bidrag til arbeidet de gjør, slik at de kan hjelpe enda flere

Lene Heia, Spareskillingsbanken

Betyr mye

En av årets mottakere, Mulighetenes hus i Vennesla kan nesten ikke uttrykke hvor mye disse midlene fra Juledryss betyr for dem:

«Dette betyr vanvittig mye for oss. Vi møter mange sårbare familier som har det ekstra vondt nå i julen. Jeg blir så rørt av dette. Nå er det mange som vil bli veldig glade», forteller Hege Nygård, Mulighetenes hus.

Pengene forteller de skal brukes til gavekort på mat til familier i Vennesla. Til vanlig følger de opp 70 – 80 familier i løpet av året, men med midler som dette åpner det også opp for å kunne hjelpe andre familier i tillegg.

Mulighetens hus i Vennesla er så takknemlige for gaven fra Juledryss 2022.
Mulighetens hus i Vennesla er så takknemlige for gaven fra Juledryss 2022.

Merker dere et økt behov i år, sammenliknet med tidligere år?

«Ja, det gjør vi – uten tvil. Vi har et nært samarbeid med Matsentralen Sør, og der kan vi se at køen til matutleveringen har blitt veldig mye lenger. Det er hjerteskjærende».

Ekstra meningsfylt

For Stiftelsen Arkivet betyr også tildelingen svært mye. Birgit Amalie Nilssen i Arkivet kan fortelle om en enorm tilstrømning det siste året. Antall ungdommer som oppsøker Arkivets gratis tilbud har gått fra 30-40 til 80-90 gjester nesten over natten. Hver fredag inviterer Arkivet ungdom i alderen 13 – 18 år til «Fredag på Arkivet», der ungdommene selv setter agendaen. Midlene Arkivet nå har fått fra Juledryss skal gå til disse.

«Vi skal overrekke sjekken fra dere til ungdommene våre på årets julefest. De skal selv få stemme over hva pengene skal brukes på, men det blir en felles opplevelse for hele gjengen. Det aller viktigste er at opplevelsen inkluderer å dele et måltid før, etter eller underveis. Vi ser at disse fellesopplevelsene betyr enormt mye, men det er dyrt å skulle gå på kino med 83 ungdommer, som vi gjorde nylig, men det bygger fellesskap som samfunnet tjener på, på lang sikt», sier Birgit Amalie Nilssen.

Julie Berg fra Spareskillingsbanken (til venstre) deler stolt ut sjekk fra Juledryss til Arkivet
Julie Berg fra Spareskillingsbanken (til venstre) deler stolt ut sjekk fra Juledryss til Arkivet

Hun forteller videre om at flere av ungdommene opplever disse opplevelsene for første gang når de drar på tur sammen med Arkivet, og at det er det som gjør dette ekstra meningsfylt. Noe som gjør at denne gaven betyr ekstra mye akkurat nå er at de denne måneden, for første gang, gikk tom for mat før alle hadde fått spist.

Med disse midlene får vi nå mulighet til å kunne gi noe helt spesielt til ungdom som absolutt ikke er vant til å bli bortskjemt, men kanskje viktigst av alt: Det betyr at mennesker som ofte blir snakket om, og ikke til, føler seg sett og anerkjent!

Birgit Amalie Nilssen, Stiftelsen Arkivet

Det er en tid mellom jul og nyttår

«Det er veldig trist at det sitter så mange folk rundt omkring uten penger til mat og julegaver til barna», sier Aina Egestad Urdal i Ressurssenteret Unik.

De er også en av de 20 som i år mottar midler fra Juledryss, og for dem vil midlene gå til å kjøpe julegaver til barna, samt gavekort på mat. På Ressurssenteret Unik har de faste brukere som kommer ukentlig. Det er disse som primært vil få glede av midlene, men Aina understreker at dersom det er nok midler, vil de også kunne hjelpe folk utenom.

Carl Fredrik Engedal (til høyre) er på besøk hos Unik med en gave på 20 000,- fra Juledryss
Carl Fredrik Engedal (til høyre) er på besøk hos Unik med en gave på 20 000,- fra Juledryss

«Vi merker økt trykk fra «utsiden» i år, sammenliknet med i fjor. Mange tar direkte kontakt med oss, men vi har i utgangspunktet kun intern julehjelp. Det vil si hjelp til våre faste brukere. Familiene på huset har det mye tøffere i år, og vi merker et økt behov for dem. Flere av familiene her melder til oss at det ikke går rundt».

Videre kan Aina dele at det ofte er forventningene rundt høytiden som er vanskelig. Mange kan ikke delta på arrangementer, og tiden mellom jul og nyttår kan oppleves som ekstra tung for mange. Da er mye stengt og mange føler seg utenfor.

Vi ønsker at foreldre rundt i regionen vår skal kunne senke skuldrene litt mer i jula

Aina Egestad Urdal, Ressurssenteret Unik

Ekstra oppmerksomhet

For de aller fleste av oss er julen en fin høytid, og vi koser oss gjerne med forberedelser underveis og den gode stemningen julen gir. Vi i Spareskillingsbanken vet dette ikke gjelder for alle, og nettopp derfor kjenner vi på behovet for å bidra. Stiftelsen Shalam holder til i Kristiansand, og for dem vil midlene de har fått gjennom årets Juledryss kunne brukes i det oppsøkende og felleskapsbyggende arbeidet de gjør.

Stiftelsen shalam skal bruke pengene fra Juledrysset til gaver til brukere av organisasjonen. Her er de avbildet med bankens Margrethe Jacobsen (til høyre)
Stiftelsen shalam skal bruke pengene fra Juledrysset til gaver til brukere av organisasjonen. Her er de avbildet med bankens Margrethe Jacobsen (til høyre)

«Før jul skal Shalam gi gaver til fengslene i Mandal, Evje og Solholmen. I tillegg til egne beboere i Shalam Rehab og Shalam Babettes hus, og de kommunale nødboligene som vi også gir gaver til», forteller Thea Mehren Løvås i Stiftelsen Shalam.

Hun legger til at midlene fra årets Juledryss betyr mye for Shalam. I jula vil de holde åpent på julaften, uten påmelding, og åpent for alle. Da vil de servere julemiddag, dessert og kaffe, gaver og juleevangeliet, i tillegg til et godt felleskap der frivillige bidrar.

Åpen kafe hver dag

«Vi har åpen kafé hver dag i byen, med gratis kaffe og mat hele året. I tillegg har vi fredagskafé med god hjemmelaget middag – selvfølgelig helt gratis – hver fredag hele året. Shalam gir mye drop-in hjelp ut fra hvilke behov de som oppsøker oss har. Dette kan være tilbud om samtaler både en til en og grupper, i tillegg til aktiviteter som kreativt aktivitetstilbud med søm, styrketrening, selvhjelpsgrupper for brukere og pårørende, og måltidsfelleskap», sier Thea.

Flere av årets Juledryss-mottakere kan fortelle om et økt behov i regionen vår, og for Shalam merker de et økt trykk i kafeen – både fra egen målgruppe, men også fra ukrainere som er innom for å spise og varme seg.

I disse kalde dagene har vi merket at mange av våre venner trenger ekstra oppmerksomhet. Vi ser også at flere opplever å være uten bolig. Dette fører til at vi ofte har kø på nødboligene (Babettes hus).

Thea Mehren Løvås, Stiftelsen Shalam

Årets 20 formål som mottok midler:

  • A-Larm bruker og pårørendeorganisasjon
  • Barnekreftforeningen Agder
  • Blå Kors Kristiansand
  • CP foreningen Agder
  • Kristiansand Røde Kors (Fellesverket)
  • Frimat Vågsbygd
  • Hjelp oss å hjelpe Vest Agder
  • Hægeland og Øvrebø Frivilligsentral
  • Kirkens Ungdomsprosjekt
  • Kristiansands avholdslag
  • Mulighetenes hus
  • Ressurssenteret Unik
  • Sammensenteret
  • Skaperhuset sør
  • Sogndalen Frikirke
  • Stiftelsen Arkivet
  • Stiftelsen Kirkens Bymisjon Kristiansand
  • Stiftelsen Shalam
  • Søgne Misjonskirke (Åpent Hus)
  • Frelsesarmeen
Lykkeskillingen

Superglade vinnere i Lykkeskillingen 2022

Les mer her