Gå til sideinnhold
Hjem / Bærekraft, innlegg og media / Tips til en bærekraftig juletid

Tips til en bærekraftig juletid

IMG_0514

Julen nærmer seg og det gleder vi oss veldig til. Men har julen blitt et synonym for "Black Friday-handel" - med stadig dyrere gaver og ting du egentlig ikke trenger? Og store juleselselskaper som fører med seg store mengder matrester?

Tips for ansvarlig høytid

Kanskje har du et lite ønske om å gjøre årets julehandel og julefeiring litt mer bærekraftig? Vi har samlet noen tips du kan ta deg med inn mot julen som samtidig er gode for lommeboka.

-Julegaver

Brukte julegaver

Ønsk deg brukte julegaver og gi brukte julegaver. Den mest bærekraftige julegaven er den som allerede er produsert og eksisterer i verden. Sjekk ut Finn.no, Tise, bruktbutikker og loppemarkeder. Og som bonus – du får mer verdi for pengene dine når du slipper handle nytt! Eks: elektronikk, sportsutstyr og bøker.

Opplevelses gaver 

Vi er mange som egentlig har det vi trenger fra før, så hva med å gi bort en opplevelse som kan nytes i lag? En konsertbillett, en reise, et besøk til Aquarama, klippekort på barnepass, et gavekort på restaurant eller kanskje du byr på egen tre-retters middag?

Dette er topp for adventskalenderen også: fisketur, pepperkakebaking, filmkveld med familien og en aketur.

Spiselige gaver

Og gjerne lokalt. Hva med å lage noe selv, som chutney, krydder, karamell, syltetøy eller brente mandler. Eller handle matgaver på ditt lokale julemarked.

Veldedige gaver 

Mange bistandsorganisasjoner har startet nettbutikker hvor du kan kjøpe enten gavekort på bistand eller ting hvor pengene går til et veldedig formål. Sjekk f.eks. ut Plan Norge, Redd Barna, Unicef, Blå Kors o.l.

-Mindre matsvinn og bedre sortering av søppel

Spis restene 

Jula betyr mye god julemat som fort resulterer i mye rester. Unngå å ende opp med å kaste all den gode maten, og planlegg for måltider som pinnekjøtt-pasta, ribbe-pizza, kalkun-nachos og julekake-desserter. Matprat har mye god inspirasjon her.

Sortere riktig

Først: se om du kan bruke om igjen gavepapiret seinere. Hvis ikke: gavepapir i naturmaterialer går i papirsøppel. Glanset og fargesterkt gavepapir går i restavfall. Flere jule-sorteringstips kan du finne på Sortere.no

-Dekorer med det du allerede har i huset

Lag julepynten selv 

Unngå å handle ny julepynt hvert år og ta frem lim og litt papir og lag noe selv i stedet. Det kan lages mye fin julepynt med for eksempel tørkepapirruller, ulltråd og gamle aviser. Det finnes utrolig mange fine oppskrifter og inspirasjon på Instagram/Youtube.

Les om hvordan du får mer ut av desemberbudsjettet

-Vis at du bryr deg

Et siste, men kanskje det viktigste tipset: ta vare på de rundt deg i julen. Send en ekstra melding eller ta den telefonen til venner du ikke snakker så ofte med. Spesielt de som ikke har et stort nettverk rundt seg i juletiden. Kanskje noen du kjenner har mistet noen nære dette året, eller står i en vanskelig situasjon. Vis at du bryr deg!

julegaver

Få mer ut av desemberbudsjettet

Linktekst
Bildetekst: Fra venstre, Bjørn Edvart Andersen, Cato Baarli, Nicolai Gundersen, Erik Mulstad, Wilhelm Berg-Heimdal, Håkon Sørensen, Teodor Johnsen Horne, Malin Gloppen-Pedersen, Patrick Knutsen

-Det hender vi fikser ting

Les mer
27

Nye steg i vår satsning på bærekraft

Les mer
hovedbildet

Håndballfeber i Øvrebø

Les mer
Nina Egedal Nilsen er her i full sving med undervisning for en av 10. klassene på Vennesla Ungdomsskole

Skoleundervisning i Vennesla

Les mer
Berit Høisen, trainee og bærekraftsansvarlig i Spareskillingsbanken og Espen Zachariassen, compliance ansvarlig, er glade over at vi nå kan lansere  rammeverk for grønne obligasjoner.

Øremerkede penger til grønne formål

Les mer